27 May 2014

CHOCOLATE ORANGE CREAM CHEESE OGURA CAKE




Assalamualaikum buat semua kawan2 yang setia berkunjung kesini...

Wah lamanya saya tak update apa2 entri disini, sikitnya entri untuk bulan ni kan, hehe. Memang tak larat untuk menerai apa2 resepi baru dek kesibukan aktiviti pindah rumah ni, macam2 kena buat tapi syukur alhamdulillah semuanya sudah beres, maka adalah sikit semangat membaking itu datang walaupun semua loyang2 kesayanganku masih tersimpan dalam kotak, hehe.










Masih ingatkah dengan kek ini wahai kawan2 semua???Kepada yang perasan, sebenarnya kek ni hasil adaptasi dari resepi cake sebelum ni iaitu Coffee Cream Cheese Ogura Cake yang sangatlah mantap & sedap rasanya. Pasti agak ramai juga yang telah mencuba.

Kali ni saya letak flavour chocolate & orange pula, hurmmm boleh tahan juga harum semerbak baunya. Sudah jadi pattern macam marble cake pulak, hehe. Tapi rasanya memang tumbs up!! Yalahkan, sebab sudah namanya hantu cheesecake, apa2 yang ada cheese memang layanlah...hehe.

Mintak maaf ya jiran2 baru sebab tak dapat kasi rasa sikit, ambik bau aje :)








Resepi kek ni saya ubah sedikit bahan2nya & tambahkan sedikit gula sebab percubaan sebelum ini keknya kurang manis. Tambah sedikit saja supaya perfect ;)

Kek yang dijamin sedap, lembut & gebu. Baca arahan & ikut saja langkah2 membuatnya dengan betul, inshaallah hasilnya tidak akan menghampakan :)

So tanpa membuang masa lagi, mari kita semak resepinya pula....







Chocolate Orange Cream Cheese Ogura Cake

Bahan2nya:
A
25g minyak jagung
125g cream cheese

80ml susu segar

B
100g kuning telur
1 biji telur
40g gula kaster

C
65g tepung kek

D
200g putih telur
65g gula kaster
1/2 sk cream of tartar

E
1 biji parutan kulit oren

F
1 sk chocolate emulco

Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 180 C. Sediakan loyang segiempat bersaiz 8 inci. Griskan dengan butter & alaskan dasarnya dengan kertas minyak, ketepikan.

2. Satukan bahan2 A. Masak atas double boiler hingga lembut & berkrim. Sejukkan sebentar.

3. Masukkan bahan2 B. Gaul sebati. Masukkan pula bahan C, gaul & ketepikan.

4. Pukul bahan D hingga kembang & bertanduk. Kaup balikkan hingga sebati dengan adunan dari langkah 3 tadi.

5. Kemudian, bahagikan adunan kepada dua bahagian. Masukkan bahan E kepada salah satu bahagian adunan & bahan F kepada adunan yang satu lagi, gaul rata.

6. Tuang adunan dalam loyang yang telah disediakan secara berselang seli. Bakar guna teknik water bath selama 1 jam atau hingga kek masak.

7. Bila kek sudah masak, segera keluarkan dari acuan & terbalikkan atas wire rack, sejukkan sepenuhnya. Kek ini sedap dimakan sejuk.






10 comments:

Bbwana adienia said...

cantik oh kek tu evelyn..ni belum lagi rasa ni..kalau makan, nda cukup ni sepotong..sebab ada cheese kan..heheh..

LiNa_Pg said...

owh..ada cis jugak ni....nak cuba gak la nanti..
Adk beradik feather lite cis kek ke lyn..cuma ada oren

Faezah Jaja said...

Kak lyn.. Kek ni sgt menggoda..sy mohon tag resepi ye.. Sy nak mkn..he3

Faezah Jaja said...

Kak lyn.. Kek ni sgt menggoda..sy mohon tag resepi ye.. Sy nak mkn..he3

Rifa Abdullah said...

Lyn.. kalau resepi kata tepung kek . Tu tepung superfine ker tepung multipurporse.. sapa sapa boleh bantu tak

Emma Edgar said...

Wow sis...gebunya kek ni....semua kek yang sis buat semuanya perfect..aduiii..i wish u jadi jiran saya...hari2 dtg ke dapur hahaha....

linawati binti latip said...

Allahu Allah lupa nk bl buah oren utk dptkan parutan kulitnya...wajib dicuba niii kek super gojes dr Evelyn...memang TERbaek :-D

Anonymous said...

But evеn in a hot market ffor new stocks, investors ϲan quickly ɡet
cold feet. Ϝrom trying to meet tҺе target іn ɑ
set time oor moves to clearing jellies, tɦe game increases іn difficulties
ɑs you progress alօng the map. Candy Crush Saga іs a fun yеt challenging game
tɦat has 485 levels.

My website ... candy Crush Cheats

Anonymous said...

Hi everyone, it's my first visit at this site,
and paragraph is in fact fruitful designed for me, keep up posting such articles or
reviews.

Feel free to visit my web blog ... Escorts of Wiltshire - http://Answerine.com/10985/get-relaxed-with-a-wonderful-massage -

Anonymous said...

Greetings! Very helpful advice in this particular post!
It is the littgle changes that make the most significant
changes. Maany thanks for sharing!

Also visit my weblog - weight issues in youth

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...