5 May 2014

CARAMEL CHEESECAKE




Assalam & selamat malam semua....

Sejuknya hari ini, hujan memanjang....sedap juga layan Cheesecake kan???hehe. Buat caramel cheesecake tengahari tadi, sekali buat untuk birthday my youngest sister Darwisyah Eva Gemina....

Hepi birthday may....keknya aku tolong makan ya sebab tuan punya birthday cake jauh nun d perak sana, hehe....i wish u all the best & congratulations for your convocations day coming ahead, we love ya'....











Well, cerita pasal kek ni pulak. Kek yang tidak jemu2 dimakan & pastinya bermaksud kek yang sedap & nikmat. Memang terbaik, i'm lovin' it :) Berkali2 buat pun tidak akan pernah bosan, boleh rujuk disini & disini untuk entri yang lepas.










Boleh saya katakan kek ini adalah pilihan kek yang paling tepat, mudah & semestinya sedap bagi penggemar cheesecake diluar sana, lapisan caramel yang tipis pada bahagian atas kek, tidak terlalu manis & memang sesuai sangatlah, lebih2 lagi kalau dimakan bila sudah sejuk....

Yummyy!!! Sampai mertua lalu pun tak perasan, hahahaha.....








So bagi kawan2 yang belum pernah mencuba resepi caramel cheesecake ni, jangan tunggu lama2, dijamin sedap & puas hati :)

Selamat mencuba sendiri semua....







Caramel cheese cake


A
   4 tbsp gula kaster

B
6 biji kuning telur
200g susu cair
70g air
1 sk esen vanila

C
4 biji putih telur
50g gula kaster
1/4 tsp cream of tartar

D
500g cream cheese
150g gula kaster
40g butter
4 biji kuning telur

Cara2:
1. Masak gula dari bahan A dalam loyang 8 inci hingga keperang-perangan. Ketepikan.

2. Satukan bahan2 B & gaul hingga sebati. Tuang sambil menapis kedalam loyang berisi karamel tadi. Ketepikan.

3.  Kemudian, pukul bahan2 C hingga pekat & bertanduk.

4. Pukul bahan2 D kecuali kuning telur hingga lembut & licin, masukkan kuning telur satu persatu. Pukul lagi hingga sebati.

5. Akhir sekali, masukkan adunan putih telur (bahan C) yang dipukul kedalam adunan cheese (bahan D) tadi. Pukul sebati selama 1 min.

6. Bakar guna water bath selama 1 1/2 jam pada suhu 160 C.

7. Bila kek masak, rehatkan selama 1/2 jam baru terbalikkan. Sejukkan sekurang-kurangnya 3 jam baru dihidangkan. Kek sedap dimakan sejuk.







7 comments:

:: Dhiya :: said...

sedapnya......
kena cuba nih!

LiNa_Pg said...

Sedapnya lyn...
Memang tak guna sebarang tepung eh lyn dalam adunan cis tu..unik rcp ni

linawati binti latip said...

Evelyn caramel cheese klina in progress right now hik3. ( Kak Lina Latip )

mimie mielan said...

wahhhhhhh...best2 kek ni....tq share resepi lyn....

EmbunRosaliza said...

Sedapnya kek ni

Bbwana adienia said...

mesti sedap caramel cheesecake ni kan evelyn..

My Creative Shoppe said...

Bila iye nk masukkan bahan A

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...