15 Jan 2013

STRAWBERRY MOUSSE CAKE & A HAPPY BIRTHDAY TO MY 2ND DAUGHTER ZANA!!!!



Salam & gud afternoon everyone....

Kek ni saya buat khas for my second daughter Ary farzana 6th birthday. Happy birthday my dear zana,  mama love you : ) Wish you all the best in your study & life, may you grow up as a clever girl & become a successful women one day, insyaallah, amin : )









Tapikan sangat kasihan dengan bday girl, terpaksa sambut bday dalam keadaan demam, lemah & pening. Memang tak ada mood langsung mau sambut bdaynya. Kek bday pun kakak & adik yang tolong potongkan, siap tiup lilin sambil baring, sayu hati melihat keadaanya : (  Semalaman saya tak tidur menjaga, tapi syukur bila bangun pagi dah agak ok sikit, alhamdullillah : )






Untuk flavour kek ni, my daughter request nak strawberry cake. So saya pun cari2 lah dlm buku resepi, terjumpa resepi strawberry mousse cake daripada buku ' Delicious cake'. Untuk design pula, saya buat book shape, sesuai dengan bday girl yang masih tadika, hehe.





So kepada yang ingin mencuba, bolehlah lihat resepi di bawah tu k, saya skipkan resepi untuk side cake dalam buku resepi ni sebab saya tak da buat. So kalau mau buat bentuk jadi bulat, segiempat & etc pun ok, selamat mencuba....






Strawberry mousse cake

Bahan2 chiffon kek :
250g chiffon cake mix
250g telur
25ml air
1/s sk esen vanila
50ml minyak jagung

Cara2 membuat kek:
1. Satukan chiffon cake mix, telur & air, pukul pada kelajuan tinggi selama 8 minit.

2. Masukkan esen vanila & minyak jagung. Pukul sebati.

3. Tuang adunan kek dalam loyang bersaiz 9' yang telah di gris & di alaskan dengan kertas minyak.

4. Bakar pada suhu 160 C selama 30 - 35 minit atau hingga kek masak.

5. Sejukkan sepenuhnya baru di potong kepada 3 lapisan.

Strawberry mousse:
350g puri strawberi
150ml air suam
120g gula kaster
1/4 sk strawberry paste
30g serbuk gelatin + 100ml air (Double boil)
400ml UHT whipping cream

Cara2 membuat mousse:
1. Satukan air suam & gula kaster, kacau hingga gula larut menjadi sirap gula.

2. Kemudian, satukan puri strawberi, sirap, strawberry paste & campuran gelatin, gaul rata.

3. Pukul UHT whipping cream hingga kembang & satukan dengan campuran strawberi tadi, gaul rata.

4. Letakkan satu lapisan kek pada loose base tin / cake ring bersaiz 9'. Tuang 1/3 adunan mousse & sejukkan hingga keras.

5. Kemudian, keluarkan kek & letakkan pula lapisan kek yang kedua atasnya. Tuang lagi mousse atasnya, sejukkan. Ulang langkah tadi untuk lapisan kek yang ke tiga. Simpan kek dalam peti sejuk hingga mousse mengeras. 

6. Hiaskan ikut kreativiti.


Selamat mencuba...






13 comments:

Melly Octaviana said...

Happy belated Bday cantik..wishing you all the best.. semoga cepat sembuh yah.. cantik kan mommy buat cake nya .. ;)

may agumo said...

alala siannya.. sakit time bday pulak.. mcmnan mau mkn kek.. mummy.. kek ni ndak asi ya.. kena buat kek baru kalau zana sdh sihat.. hehe..

Norhayati Mohd Ramli said...

Happy Birthday Farzana.
Kesianya...demam pula masa birthday, bestnya mummy farzana buatkan kek yang cantik dan tentunya sedap... Semoga cepat sembuh sayang.

Shiela said...

Happy birthday Sweet Zana.. Cake mummy tu cantek sgt..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Mummy cantik.....

Evelyn Gemina said...

Tqvm dear all blogger fren : )

Anonymous said...

pandainya decorate kak

Liza Haris said...

cara nya bagaimna decorate like book hehe

Evelyn Gemina said...

Sis liza, boleh beli acuan buku dkt kedai bakery, hiasnya senang saja, sapu keseluruhan kek dgn frosting & paipkan tepi2 supaya jadi seperti helaian kertas.

Uncle Lee said...

Hi Evelyn, that's really a beautiful cake. Wow! I am impressed!
Tell your daughter a friend from Canada wishes her "HAPPY BIRTHDAY".....
Give her a hug for me.

Holy Smoke! Never knew you already have 2 kids!
Ha ha.
Have a nice weekend.
Lee.

Anonymous said...

Evelyn, u slalu beli bahan bakery dkt mana?? Sya tgal pantai dlm.mo p cri ni acuan2 kek cntik2.hehe..kreatif la u...I like!!!Suryani malim, Kl

Evelyn Gemina said...

Hi uncle lee..sorry for late replying...tq so much 4 ur wish, have a nice day :)

Evelyn Gemina said...

Hi sis suryani malim...selalu saya beli bahan bakery dkt rumah saja, daily bake atau shah alam sek 13, tq sudi singgah sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...