6 Jan 2013

ROSEMARY GRILLED CHICKEN



Selamat petang semua...

Hari ni untuk menu lunch saya buat lagi resepi Rosemary grilled chicken by kak salami simon yang sungguh marbeles ni. Sudah 5 kali sebenarnya saya mencuba resepi ni tapi baru sekarang dapat snap gambarnya, hehe...




Masa ambil gambar ni pun tak sempat mau posing2 lagi, mesti mau cepat sebab anak2 sudah menunggu, hahaha. Resepi ni saya ada ubah sedikit ikut citarasa, so kalau nak yang asal boleh tengok dalam blog kak amie k.

Oklah, saya pun tak cukup masa mau bercerita panjang, maka marilah kita tinjau dulu resepinya k...




Rosemary grilled chicken

Bahan2:
1 ekor ayam (suka hati nak potong atau tidak)
7 ulas bawang putih
1 sb dried rosemary
1 inci halia
1 sb black pepper
1 sb jintan kasar/ all spices (masala)
3 sb brown sugar
1 kiub pati ayam / bilis
2 sb jus lemon / limau nipis
3 sb minyak zaitun / minyak makan
5 biji kentang, rebus 3/4 masak
3 biji lobak merah, potong2
2 biji tomato (saya x letak)
Sedikit butter, untuk disapu pada ayam

Cara2 membuatnya:
1. Bersihkan ayam, ketepikan. Tumbuk halia hingga lumat & perahkan jusnya pada ayam, gaul rata. 

2. Panaskan minyak zaitu, goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat & ketepikan.

3. Tumbuk dried rosemary & black pepper hingga hancur.

4. Masukkan bawang putih yang di goreng tadi. Tumbuk bersama rempah.

5, Masukkan lebihan minyak zaitun bekas menggoreng tadi, brown sugar, kiub ayam, rempah masala & jus limau. Gaul rata.

6. Kemudian, gaulkan rempah tadi bersama ayam. Bungkus / tutup,  perapkan dalam peti sejuk selama beberapa jam.

7. Susun ayam, kentang, lobak merah & tomato dalam dulang pembakar. Sapukkan sedikit butter pada ayam & sayuran.

8. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam. 

Bahan2 sos:
Lebihan kuah ayam panggang
1 sb butter
1 sb tepung jagung

Cara2 membuat sos:
1. Ambil lebihan jus / kuah ayam dlm loyang tadi, tuangkan dalam periuk kecil.

2. Masukkan butter & tepung jagunf, gaul rata.
3. Masak atas api perlahan & gaul hingga menjadi pekat. Hidangkan bersama ayam panggang tadi.


Selamat mencuba...






4 comments:

Amie said...

Tumpang jamu mata ajelah nampaknya ... ada masa nanti kak amie nak buat jugak! Sedapkan Evelyn..

Anonymous said...

suka tgk resepi2 yg ada dkt cni..
thanks sebab kongsi resipi

(^_^)

ZARA ASHBURN said...

Nti akk nk try...mesti ank2 suka ni tq dear....

Evelyn Gemina said...

Tq & welcome, selamat mencuba :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...