12 Jan 2013

MOIST CHOCOLATE CAKE AGAIN!!!



Salam & selamat tengahari semua....

Hari ni saya ambil kesempatan mau update dulu entri yang tertunggak ni. Maaf ya sebab lambat update resepinya, tersangat-sangatlah busy, baru hari ni boleh bernafas sedikit....








Resepi moist chocolate cake kali ni saya ambil dari buku resepi 'Baking code' by alex goh. Untuk topping cake kawan2 boleh ubah ikut resepi topping yang kawan2 biasa buat atau ikut saja resepi di bawah tu k. Selamat mencuba...





Moist chocolate cake

Bahan2 cake:
A
150g butter
300g brown sugar

B
2 biji telur

C
200g air panas
45g serbuk koko

D
250g tepung gandum
1 sk baking soda
1/2 sk baking powder

Cara2 membuat cake:
1. Pukul bahan A hingga lembut & gebu.

2. Masukkan bahan B satu persatu, pukul sebati.

3. Kemudian, masukkan bahan2 C & D berselang seli. Gaul sebati.

4. Tuang dalam loyang besaiz 23cm yang telah di gris & di alaskan dengan kertas minyak.

5. Bakar pada suhu 175 C selama 30 minit atau hingga kek masak. Rehatkan selama 5 minit dalam loyang baru di sejukkan sepenuhnya atas wire rack.

6. Sapukan / tuang chocolate ganache atas kek & hiaskan.

Chocolate ganache:
250g whipping cream
500g cooking chocolate, di cincang
30g butter

Cara2 membuat ganache:
1. Panaskan whipping cream hingga mendidih. 

2. Tuang atas cooking chocolate. Gaul hingga coklat cair.

3. Masukkan butter, gaul rata. Chocolate ganache boleh di tuang terus atas kek atau di biarkan semalaman pada suhu bilik baru di sapu pada kek.


Selamat mencuba...





8 comments:

Shiela said...

My all time fave cake.. yummeyyy.. :P

may agumo said...

wah.. kaya dgn coklat.. yummy...

Sarifah Norziani said...

Luv choc moist cake.....

Amie said...

Ada lagi tak Evelyn... dah hulur tapau kosong ni nak bawa balik ke Lahad Datu,.... nyum nyummm

Nooriah Abdullah said...

wah besttt mewah dgn coklat dan badam tu i likeeeee

aetyalwies said...

Wah..sungguh menggiurkan..bentuk 'Love' yg sgt menarik..beliur la pulak tgk ni..kena buat nih..thanks a lot fren coz sudi kongsi resepi..

zila norazila said...

salam dik,
kek nie mmg x pernah jemu dimakan..seyess sedapp..wat kak zila kecur jew tau:)

Melly Octaviana said...

aiyohhh ... tertelan air liur tengok cake coklat nya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...