3 Jan 2013

FRUITY BUTTER CHEESECAKE



Selamat malam semua...

Hari ini saya buat kek lagi, special for my mother in law, happy birthday mum!!!




My mother in law ni sangat suka dengan buttercake, apa2 jenis buttercake pun memang layan, hehe. Oleh itu, saya pun tunaikan permintaannya mau makan buttercake sebagai birthday cakenya. Buat deco yang simple2 saja : )




Puas saya belek2 buku resepi yang ada hanya di sebabkan mau cari resepi buttercake yang terbaik, tapi semuanya tak berkenan. Teringat pula dengan satu resepi buttercake yang pernah saya buat sebelum ni disini, memang MIL saya suka sangat dengan kek tu. So apalagi mulalah muncul bermacam - macam idea dalam kepala ni, hehe.

Untuk keknya saya guna resepi buttercake, dan fillingnya pula saya ambik dari buku resepi dalam koleksi. Kalau teringin mencuba, silakan lihat resepinya di bawah tu k : )




Fruity butter cheesecake

Bahan2 cake:
A
220g butter
95g gula kaster

5 biji putih telur
120g gula kaster

C
5 biji kuning telur, pukul sedikit

D
230g superfine flour
2 sk baking powder

E
100g cheddar cheese, di parut

Cara2 membuat cake:
1. Pukul bahan A hingga kembang & lembut. Ketepikan.

2. Pukul pula bahan B hingga kembang & bertanduk. Masukkan bahan C, gaul rata perlahan2.

3. Kemudian, masukkan adunan butter yang di pukul tadi (langkah 1), gaul rata.

4. Masukkan bahan D berselang seli dengan bahan E, gaul sebati.

5. Tuang ke dalam loyang bersaiz 9' yang telah di griskan & dialaskan dengan kertas minyak. 

6. Bakar pada suhu 160 C selama 40 minit atau hingga masak. Sejukkan sepenuhnya baru dipotong kepada 3 lapisan.

Filling:
1 tin mixed fruit cocktail, tapiskan & simpan jus 60ml
1 1/2 sb gelatin
250g cream cheese
70g gula kaster
150ml whipping cream, dipukul
200ml fresh cream,  dipukul hingga pekat (untuk hiasan)

Cara2 membuat filling:
1. Satukan gelatin dengan 60ml jus tadi. Cairkan atas double boiler hingga gelatin cair. Ketepikan.

2. Pukul cream cheese & gula hingga berkrim.

3. Kemudian masukkan campuran gelatin tadi, whipping cream & fruit cocktail. Gaul rata.

Cara2 melapis cake:
1. Guna cake ring / loose base tin ring, letakkan atas cake board. 

2. Ambil satu lapisan kek, tuang 1/2 adunan filling atasnya. 

3. Kemudian, letakkan pula lapisan kek yang kedua. Tuang baki filling tadi. Tutup dengan lapisan kek yang ketiga.

3. Balut / tutup cake dengan plastic wraper, sejukkan hingga filling keras. 

4. sapu keseluruhan kek dengan fresh cream & hiaskan.





Selamat mencuba...





2 comments:

Qasey Honey said...

nmpk sedap sgt tgk kek ni..bile la nk try ni..hehe

mas said...

Chedapnya..minta resepinya ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...