26 Aug 2012

MARBLE CHEESE TART


Salam semua.....

Wah dah berhari2 tidak meng'update' entry ni, maklumlah dilanda kesibukan berhari raya, mesti anda semua juga begitu kan??hehe.... Hari ni saya & suami berpuasa dengan niat menggantikan puasa yang tertangguh, so untuk dessert berbuka hari ni saya sediakan pula menu marble cheese tart, lama tak makan cheese tart, teringinlah pulak mau buat : )



Resepi marble cheese tart ni saya ambik daripada buku resepi 'Baking Code', resepi daripada chef Alex Goh. Memang sedap cheese tart ni tau walaupun marble yang saya buat tu huru hara sedikit, hehe. Biasalah kalau berpuasa ni, teknik lari sikit : ) Oklah, kalau berminat untuk mencuba resepi ni, silalah salin resepi dibawah tu ya, selamat mencuba...




Marble cheese tart

Bahan2 pastri:
A
200g butter
120g gula aising

B
1 biji telur

C
420g plain flour
1 sb susu tepung

Cara2 membuat pastri:
1. Pukul bahan A hingga lembut. 

2. Masukkan bahan B, pukul lagi.

3. Masukkan pula bahan C, uli hingga menjadi doh.

Bahan2 inti:
A
250g cream cheese
60g gula kaster

B
1 biji telur

C
50g whipping cream

D
1 sb susu tepung
15g coklat, dicairkan

Cara2 membuat inti:
1. Pukul bahan2 A hingga lembut. Masukkan bahan B & pukul lagi.

2. Masukkan pula bahan C, pukul sebati.

3. Ambil 60g adunan tadi & satukan dengan bahan2 D, gaul sebati. Ketepikan.


Cara2 membentuk pastri & membuat marble:




1. Ambil sedikit doh pastri, bulatkan & letak dalam acuan.

2. Tekan guna ibu jari & ratakan disekeliling acuan tadi.

3. Bentukkan kemas doh & trimkan lebihannya.

4. Guna garfu, cucuk bahagian bawah untuk mengeluarkan udara (supaya bila pastri dibakar tidak mengelembung).

5. Bakar pastri separa masak pada suhu 160 C selama 10 - 15 minit. 

6. Isikan inti cheese tadi.

7. Paipkan campuran bahan2 D seperti dalam gambar.

8. Guna chopstick atau apa2 saja yang sesuai, lorekkan inti hingga menjadi bentuk marble (rujuk gambar). Bakar lagi pada suhu 160 C selama 15 - 20 minit guna api bawah sahaja. Sejukkan.




Selamat mencuba....



18 Aug 2012

RVC & SELAMAT HARI RAYA SEMUA!!!!


Selamat hari raya!!!!!

Disini saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat hari raya kepada kawan2 semua. Semoga tahun ni raya lebih ceria hendaknya. Pasti ramai yang masak sedap2 kan???hehe. Untuk entri raya pertama ni saya persilakan lagi RVC yang sudah banyak kali dibuat ni, hehe. Enjoyyy......







Untuk resepi boleh klik sini.....




15 Aug 2012

TAT NENAS BUNGA


Selamat malam semua....

Wah tak sedar dah semakin hampir nak raya ni, hoorrraayy!!!!hehe... Dalam penat lelah saya menyiapkan tempahan kuih raya ni, kenalah jugak buat kuih untuk dirumah kan, nanti tamu yang datang tiba2 mau makan apa???hahaha....


Hari ni saya mau share resepi tat nenas bunga ni pulak, rasanya ni resepi 'cookies' yang terakhir dari saya tahun ni, memang tak larat mau buat lagi : ) 



Resepi ni saya ambil daripada nenek sebelah mak saya, dia memang pakar buat tat nenas ni, takda huru hara hasilnya macam yang saya buat tu, hehe. Sebenarnya nenek saya kalau buat takda sukat2 lagi, main campak pun jadi, hmmm....tapi disebabkan teringin mau buat, maka saya pun merajinkan diri telefon my mum mintak resepi ni : ) Oklah semua, kalau mau cuba, silakanlah intai2 resepi dibawah tu ya. Selamat mencuba...



Tat nenas bunga

Bahan2:
3 cawan butter / margerin
1 1/2 cawan gula
4 biji kuning telur
3 sb susu pekat manis
5 sb tepung kastard
3 sb tepung jagung
1 sk esen vanilla / perisa pisang
Sedikit pewarna kuning - optional
800g tepung gandum
Inti nenas secukupnya

Cara2:
1. Dalam mixer, satukan semua bahan kecuali tepung gandum & inti nenas. Pukul hingga sebati.

2. Kemudian, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang boleh dicanai. Jika doh terlalu lembik, tambahkan lagi tepung, jika terlalu keras pula, tambahkan lagi sedikit butter.

3. Canai doh tadi setebal 1/2 cm, terap guna acuan tat nenas. Letakkan inti ditengah.

4. Bakar pada suhu 160 C selama 10 - 15 minit. Sejukkan sepenuhnya baru disimpan dalam bekas kedap udara.





Selamat mencuba...




12 Aug 2012

MANGO CREAM LAYER CAKE AGAIN!!!!


Salam semua....

Hari ni saya buat mango cream layer lagi, hah kek ni saya buat khas untuk my beloved mother & father yang akan berangkat pulang ke Tawau, Sabah hari ini. Memang busy sekali minggu ini, maklumlah sudah lama tak berjumpa dengan cucu2 : )

Oklah semua saya pun tak dapat mau cerita panjang2, kalau berminat mau cuba buat kek ni, bolehlah lihat resepi di sini.....sebelum tu, kita cuci2 mata dulu lihat gambarnya k : )












8 Aug 2012

AGAR - AGAR BUIH


Salam semua kawan2 & akak2 yang sudi berkunjung ke blog saya : )

Wah sudah semakin dekat tarikh hari raya, tak sedar sudah 19 hari kita berpuasa. Hmmm pasti minggu yang sungguh busy sekali kan terutama sekali kepada yang bersiap2 menyambut syawal yang bakal menjelang : )



Minggu ni saya memang sungguh busy, maaflah sebab tak dapat berkunjung kedapur akak2 blogger sekalian, mintak maaf banyak2 ya : ) Busy menyiapkan tempahan kuih raya & melayan ibubapa yang berkunjung kerumah mau tengok cucu : )



Oklah semua, saya ingin share resepi agar2 buih yang saya siapkan bersama ibu tersayang untuk menu berbuka puasa ni. Memang feberet ni, lebih2 lagi waktu masa kecik2 dulu, fuhh memang tak boleh lawan air tangan ibu : ) Agar2 ni boleh dihiaskan dengan sedikit koko, saya tak sempat mau hiaskan sebab dah terlupa, hehe. Kalau berminta untuk mencuba, silalah jenguk2 resepi dibawah tu ya, selamat mencuba....




Agar - agar buih

Bahan2:
1 paket agar2 cap burung layang2 (perisa ikut suka)
2 cawan air
1/4 cawan gula (kalau suka manis tambah gula)
1/2 tin susu pekat manis
1 sk esen vanila
1/4 cawan margerin, dicairkan
3 biji telur
1 sb serbuk koko tambah dengan sedikit air

Cara2:
1. Satukan serbuk agar2, air, gula & vanila, kacau rata. Masak atas api perlahan hingga mendidih.

2. Sementara itu, pukul telur hingga kembang & berbuih sepenuhnya.

3. Matikan api, tuang agar2 kedalam telur yang dipukul, gaul guna whisk berterusan. Masukkan pula mergerin & susu pekat, kacau lagi.

4. Tuang dalam loyang. Guna sudu, hiaskan atasnya dengan sedikit campuran koko. Biarkan mengeras & sejukkan sebelum dihidang.


Selamat mencuba....




1 Aug 2012

CREAM CHEESE LAYER CAKE


Selamat petang & selamat menyambut bulan ogos semua....


Hah sekarang dah masuk bulan ogos pula, hmmm tak rasa sudah hari yang ke 12 kita berpuasa. Hari ni saya mau share resepi kek pulak, kek yang simple tapi cukup marbeles.




Selalu layan cookies saja, memang tak tahan, tekak pun sudah mulai reject, hmm memang mau cari dessert lain ni : )


Kek ni saya hias simple2 saja ya, tak mau susah2 deco, sekadar pelepas rasa rindu mau makan kek ni, hehe.




Oklah, mari kita lihat pula resepi kek ni sambil cuci2 mata lihat gambarnya k : )



Cream cheese layer cake

Kek:
A
6 biji kuning telur gred A
90g gula kaster
1 sb air
20g susu segar
15g butter, dicairkan
150g tepung superfine, diayak
1 sk esen vanila

B
6 biji putih telur gred A
90g gula kaster
1/4 sk cream of tartar

Filling & topping:
250g cream cheese
70g butter
20g gula kaster
2 sk jus lemon
Sedikit almond panggang utk hiasan

Cara2 membuat kek:
1. Panaskan oven, sediakan loyang bersaiz 8'', griskan dasarnya & alaskan dengan wax paper.

2. Pukul kuning telur & gula dari bahan A hingga kembang.

3. Masukkan air, vanila, susu segar & butter yang dicairkan. Pukul sebati.

4.  Kemudian, perlahankan mixer, masukkan tepung sedikit demi sedikit, pukul lagi hingga sebati 1 minit.

5. Pukul bahan2 B hingga kembang & bertanduk. Kaup balikkan bahan B kedalam adunan tadi hingga sebati.

6. Tuang adunan dalam loyang yang disediakan. Bakar pada suhu 160C selama 30 minit atau hingga kek masak. Sejukkan sepenuhnya.

Cara2 membuat filling & topping:
1. Pukul semua bahan2 filling & topping kecuali jus lemon hingga lembut & licin.

2. Masukkan jus lemon, pukul lagi hingga sebati.

3. Potong kek kepada 3 lapisan, letakkan lapisan yang pertama atas kek board, sapukan sedikit filling atasnya. Letakkan pula lapisan kek yang kedua, sapukan lagi sedikit filling & letakkan lapisan yang terakhir diatasnya. Sapukan filling pada keseluruhan kek, taburkan almond panggang atasnya. Sejukkan 3 jam sebelum dihidang.


Selamat mencuba...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...