29 Feb 2012

CHOCOLATE CHIP MUFFIN

Hi...this is my chocolate chip muffin.So simple & easy to make. Just prepare the dry & wet ingredients, then combined them. It's perfect for breakfast or for your children box meal after lunch in the school. I always made my own fresh muffin or cupcakes for them, nothing can compare : ) You can always replace the chocolate chip with strawberry, cherry & etc...This recepi makes 12 muffin, just double the recepi to have more...Have a try....





Chocolate chip muffin


Ingredients:
113g unsalted melted butter / mentega tanpa garam di cairkan
2 large eggs / telur saiz besar
240 ml fresh milk / susu segar
1 1/2 tsp vanilla essence / esen vanila
260g flour / 260g Tepung gandum
135g sugar / gula
1 tbsp baking powder / serbuk penaik
1/2 tsp salt / garam - skip if using salted butter
170g chocolate chips / cip coklat


Topping (optional):
1 tbsp sugar / gula
1 tsp ground cinnamon / serbuk kayu manis


Method:
1. Preheat oven to 190 C. Line muffin pan with muffin cup.
1. Panaskan oven pada suhu 190 C. Susun muffin cup dalam acuan muffin.


2. In a large bowl, whisk together the eggs, milk & vanilla.
2. Dalam mangkuk besar, campurkan bersama telur, susu & vanila.


3. In another large bowl whisk together the flour, sugar, baking powder & salt. Stir in the chocolate chips.
3. Dalam mangkuk besar yang lain, satukan tepung, gula, serbuk penaik & garam. masukkan cip coklat.


4. With a rubber spatula fold the wet ingredients, along with the melted butter into the dry ingredients. Stir to combine only, do not over mix the batter or you will have a tough muffin.
4. Guna spatula, kaup balik adunan basah, masukkan juga mentega yang di cairkan ke dalam adunan kering. Gaul hingga sebati, jangan terlebih gaul nanti muffin keras.


5. Evenly fill 2 tbsp of the batter into the muffin cups.
5. Tuang rata 2 sudu besar adunan ke dalam muffin cup.


Topping:
1. In a small bowl, combine the topping ingredients & then sprinkle a little on top of each muffin.
1. Dalam mangkuk kecil, satukan bahan2 topping & letakkan sedikit atas muffin.


2. Bake 15 - 20 min or until inserted toothpick into the muffin it will comes out clean. Clet it cool 5 min in a pan before transfer into a wire rack. 
2. Bakar selama 15 - 20 min atau bila muffin di cucuk dengan pencungkil gigi akan keluar bersih. Biarkan sejuk 5min dalam acuan baru pindahkan atas redai.







Chocolate chip muffin......










NO BAKE OREO CHEESE CAKE

 Hi  frens.... hari ni nak kongsi resepi Oreo cheese cake saya. Looking very appetizing isn't it???hehe....Cake ni pun sdh lama try buat, resepi ni sangat simple & tak payah bakar sebab cake ni guna gelatin, just mix bahan & chill up.....Yang tak tahannya 2 sebab kena tunggu cheese cake betul2 dah set baru boleh potong, anak2 asyik buka tutup peti sejuk, haha...kalau tak sabar jadi macam makan aiskrim la alamatnya : )
Ok here's the recepi......




















No bake Oreo cheese cake


Ingredients / Bahan2:


Base / Dasar:
200g oreo -crushed / dihancurkan
100g unsalted butter / mentega tanpa garam


Filling / Inti:
500g Cream cheese / cream keju
400g Whipped cream / krim putar
120g sugar / gula
1 1/2 tbsp gelatin + 60ml water / gelatin + air
40ml lemon juice / jus lemon
12 0reo biscuits - halved / belah setengah


Topping:
200g whipped cream / krim putar
1 tsp vanilla essence / esen vanila
Some crushed oreo cookies / sedikit oreo yang di hancurkan


Method /Cara2:
1. Mix together base ingredients & press into 2 cm springform. Chill up & bake for 5 min.
1. Campurkan bahan2 untuk dasar & tekan dalam loyang springform 20cm. Sejukkan sebentar & bakar 5 min.


2. Mix gelatin, water & lemon juice in double boiler until sugar dissolved. Set aside to cool.
2. Campurkan gelatin.,air & jus lemon dalam double boiler hingga gula larut. Ketepikan & biarkan sejuk.


3. Beat cream cheese & sugar until smooth, add in whipped cream & beat again until well blended.
3. Pukul krim keju & gula hingga lembut, masukkan krim putar & pukul lagi hingga sebati.


4. Add in the gelatin mixture. Mix well.
4. masukkan campuran gelatin. Gaul rata.


5. Lastly, add in halved oreo cookies. Mix again. Pour into springform. Smooth the top. When the cheese cake is set, make the topping.
5. Akhir sekali, masukkan biskut oreo yang di belah dua. Gaul rata. Tuang dalam loyang. Ratakan permukaaan adunan. Bila sudah keras baru buat topping.


6. Refrigerate for at least 5 - 6 hours or until set.
6. Sejukkan lebih kurang 5 - 6 jam atau hingga keras.


Topping:
1. In a mixer bowl, add in whipped cream. Beat in a low speed, add in vanilla. Beat until soft peaks 9 do not over beat).
1. dalam pengadun elektrik, masukkan krim putar. Pukul dengan kelajuan perlahan, masukkan vanila. Pukul hingga bertanduk ( jangan terlebih pukul).


2. Pour on top of the cheese cake. Smooth the top & add some crushed oreo cookies for garnish.
2. Tuang atas kek yang sdh mengeras. Ratakan & hiasakan dengan sedikit biskut oreo yang di hancurkan.




Ready to be serve....



My Oreo cheese cake.......










PENGAT PISANG


Nyumm....nampak sedap kan???? Yang ni pula resepi dari my grandma sebelah mak saya, nenek saya panggil resepi ni Risalla (macam ni la kali ejaannya,hehe). Memang sedap tak terhingga!!! Sudah bertahun lamanya buat pengat pisang ni, masa tu saya buat dengan adik saya, semangat bulat2kan tepung pulut untuk resepi ni.  Saya suka makan beras pulut yang di bulat2kan 2, bila gigit macam chewing gum : ) macam treasure hunt, sekejap dapat pisang, dapat sagu & bebola pulut....terus mengidam nak makan ni la pulak,haha... Ok jom tengok apa bahan2nya....




Pengat pisang

Bahan2:
500g santan pekat
500g santan cair
2 liter air
1 cup sagu
2 keping daun pandan - simpulkan
10 biji pisang - potong bulat sederhana tebal
1 1/2 cup gula (tambah kalau kurang)
500g Tepung pulut + sedikit air - bulat2kan

Cara2:
1. Dalam periuk yang besar, masukkan air & sagu. Didihkan 1/2 jam. 
2. Sementara itu, rebuskan bebola tepung pulut hingga masak. Bila sdh masak toskan.
3. Masukkan santan cair & daun pandan ke dalam air & sagu yang di rebus tadi. Biarkan mendidih. 
4. Kemudian masukkan pula pisang, gula & santan pekat. Teruskan mengaul hingga agak pekat sedikit.
5. Masukkan bebola tepung pulut tadi. Gaul lagi sebentar hingga agak pekat. Kalau suka kuah yang cair, boleh terus matikan api.





Pengat pisang.....



TELUR DADAR KACANG BUNCIS


Hello everyone, already have your dinner??? Saya dah kenyang makan telur dadar kacang buncis ni tadi : ) Resepi ni hasil ciptaan my mother, bahan2nya simple sangat tapi memang sedap!!! Masa kecik2 dulu selalu makan menu ni, sdh terbiasa sampai  la sekarang, anak2 saya pun suka makan, kalau masak resepi ni confirm pinggan terus licin, bagus juga la sebab bukan senang nak suruh anak2 saya makan sayur : ) Ok jom tengok senarai bahan2nya....





Telur dadar kacang buncis......





Telur dadar kacang buncis

Bahan2:
500g kacang buncis
4 biji telur
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Garam & serbuk perasa secukupnya

Cara2:
1. Cuci bersih kacang buncis & potong tipis2.


2. Kupas bawang & cincang halus.


3. Pecahkan telur dalam mangkuk, tambahkan garam & serbuk perasa. Kacau sebati guna garfu.



4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang yang di cincang sampai naik bau.


5. Masukkan kacang buncis yang di potong tipis. Kacau & goreng hingga agak lembut sedikit.


6. Tuang rata telur yang telah di pukul atas kacang buncis. Biarkan sebentar & terbalikkan. Goreng hingga warnanya keperang-perangan. Matikan api & angkat. Hidangkan.



ready to serve......




Telur dadar kacang buncis.......






BICO

Hi....Siapa tahu apa 2 bico???hehe. Kuih ni bagi orang melayu lebih kurang sama dengan wajik cuma wajik keras & bico ni pula lembut bila di makan. Resepi ni pun saya belajar daripada my mother juga, resepi turun temurun. Pasti ada di antara kawan2 semua yang pernah rasa kuih ni kan???memang sedap & berlemak, Nyummm!!!...kebetulan tengah lapar ni : ) Bahan2 yang di gunakan pun simple saja, yang pasti kalau di kampung saya semuanya guna bahan2 segar, santan segar & daun pandan pun main cabut jak di belakang rumah, hehe...  Ok la jom tengok bahan2nya...







Bico

Bahan2:
1 kg beras pulut
500g gula merah (kalau nak manis lagi tambah sedikit gula)
500g Santan pekat
2 helai daun pandan @ hirisan kulit limau- untuk memberi aroma yg harum

Cara2:
1. Cuci bersih beras pulut & masak dalam periuk nasi bersama air (1/4 sukatan kurang dr memasak nasi  biasa @ ikut ukuran air seperti memasak beras wangi).
2. Dalam mangkuk kecil, hancurkan gula merah bersama dengan sedikit air panas hingga larut & tapis. 
3. Masukkan santan pekat, gula merah tadi, daun pandan @ hirisan daun limau ke dalam kuali.
4. Dengan api perlahan, masak campuran santan tadi sambil mengacau hingga pekat, masukkan pulut yang telah di masak tadi. gaul hingga sebati.
5. Tuang dalam acuan yang besar & ratakan. Sejukkan sepenuhnya, potong & hidangkan.




Bico......


28 Feb 2012

APAM

Hi again... kali ni saya nak share resepi apam pulak. Resepi ni pun saya belajar daripada my mother jugak, hmmm rupanya banyak jugak yang saya dapat belajar daripada my beloved mother ya : ) Gambar ni dah lama sebenarnya, sdh 2 tahun lebih rasanya, masa tu saya buat resepi ni bersama2 dengan my mother, sungguh lembut & gebu, memang sedap, makan pun tak boleh berhenti, ada orang suka makan dengan kelapa parut kan???untuk buat apam ni boleh guna santan yang dalam kotak atau pun yang segar tapi kalau guna santan yang segar rasanya akan lebih ummph, kalau di kampung halaman senang saja nak cari santan segar, kelapa pun kutip di belakang rumah saja tapi kalau di kl ni memang tak banyak pilihan, kadang2 terpaksa juga guna santan dalam kotak tu, tak pa yang penting resepi menjadi kan??: ) Bahan2 resepi ni pun sikit saja tapi memang payah nak pastikan yis tu kembang, kalau yis tak kembang maka tak jadi la apam ni,hehe...Kalau my mother, macam2 cara dia buat....nampak jak yis 2 tak kembang terus angkat dengan periuk2 sekali p jemur tempat yang ada cahaya matahari, hmmm berkesan jgk, petua org2 tua : ) Ok ni dia bahan2nya...



Apam

Bahan2:
500g Tepung beras
11g yis segera
1 cup gula
2ooml santan pekat segar
4 1/2 cup air

Cara2:
1. Campurkan 1/2 cup air suam dengan yis, gaul & biarkan sampai berbuih.
2. Kemudian, dlm periuk sederhana besar, campurkan 4 cup air bersama santan. Gaul rata.
3. Masukkan tepung beras ke dalam campuran santan tadi, gaul & tuangkan campuran yis sedikit demi sedikit, gaul lagi. 
4. Akhir sekali, masukkan gula, gaul sebati. Tutup periuk & biarkan sampai kembang.
5. Kemudian, tuang adunan dalam acuan & kukus lebih kurang 15 min atau hingga masak (cucuk guna lidi & kalau lidi keluar bersih maksudnya sdh masak).




Fluffy & yummy.....



FRIED LONG BEANS & CARROT WITH SLICE OF CHICKEN

Hi again, sekarang nak kongsi menu untuk dinner tadi. Kacang panjang & lobak merah goreng bersama ayam, simple & sedap!!! Masa buka peti sejuk petang tadi cari2 idea mau masak apa, at last nampak ada pulak kacang panjang & carrot, cari untuk inti pulak ternampak ada isi ayam, hmm semua bahan sdh lengkap dapat idea la nak masak menu ni. Ok tanpa membuang masa mari kita lihat bahan2nya.....



Fried long beans & carrot with slice of chicken.....



Fried long beans & carrot with chicken

Bahan2:
5 btg kacang panjang - potong panjang2
1 btg carrot - potong memanjang
Sedikit isi ayam - hiris tipis
1/2 biji bawang besar - hiris tipis
1 biji bawang merah - hiris tipis
1 ulas bawang putih - hiris tipis
1 sudu kecil sos tiram - untuk perapan
1 sudu kecil minyak bijan - untuk perapan
1 sudu besar sos tiram 
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dgn sedikit air
Garam & serbuk perasa secukupnya

Cara2:
1. Perap isi ayam dengan 1 sk sos tiram & minyak bijan.
2. Panaskan minyak, tumis semua bawang sampai naik bau.
3. kemudian, masukkan isi ayam yang di perap tadi, goreng sebentar.
4. Masukkan sayur yang di potong, kacau rata. Masukkan 1 sb sos tiram, garam & serbuk perasa, kacau lagi. 
5. Masukkan sedikit air panas, biarkan mendidih. Bila sayur sdh agak lembut, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau, biarkan sekejap. Kemudian, matikan api & angkat.






Fried long beans & carrot with slice of chicken......



RED VELVET CUPCAKE


Hello there...good evening everyone, one of my friend suggest me to write in English coz she don't understand Bahasa Malaysia. So for this post i'm gonna write the recepi in English. Well, today i attempted to make this little red velvet cupcake, another hardworking day for me,hehe....Well i'm sitting here in front of my computer eating this cupcake while typing, really delightful, it burst the energy : ) Really worth it...


This recepi can be either make as a red velvet cake or cupcakes. It also can be frost using any kind of frosting you like, for cream cheese frosting recepi click here. I'd tried cream cheese & creamy vanilla frosting, both are excellent!!! A long step & procedure will be needed, so be patient or u'll turns the recepi into a disaster, hehe. No pressure ok : ) Remember, experience is the best teacher. I'll include step by step method with picture for easier to refer to. This recepi yields 24 cupcakes but i made out 30...extra 6 cupcakes for me : ) So here we go....





Red velvet cupcake

Ingredients:
3 1/2 cups Superfine flour
170g unsalted butter, softened
2 cups sugar
3 large eggs, room tempreture
6 tbsp red food colouring
3 tbsp high quality cocoa powder
1 1/2 tsp vanilla essence
 1 1/2 tsp salt
1 1/2 cups buttermilk
1  1/2 tsp cider vinegar ( i use regular)
1  1/2 tsp baking soda

Creamy vanilla frosting:
6 tbsp flour
2 cups milk
452g unsalted butter, softened
2 cups sugar
2 tsp vanilla

Making cupcakes:

1. Preheat oven to 350 F. line a muffin pan with paper cup.

2. In a small bowl, sift the flour. Set aside.



3. In a mixer bowl, cream the butter & sugar on medium speed until light & fluffy.






4. Add the eggs, one by one, beating well after each addition.





5. In a small bowl, whisk together red food colouring, cocoa powder & vanilla.






6. Add the cocoa mixture into the batter & beat well.




7. In a measuring cup, stir the salt into the buttermilk. Add to the batter in 3 parts alternating with the flour. Beat until incorporated ( do not over beat).






8. In a small bowl, stir the vinegar & soda. Add to the batter & mix well.






9. Divide the batter into a muffin pan, 2 tbsp for each. Bake 15- 20 min or until cooked.




10. Let it cool in the pans for 10 min, remove & cool completely in a wire rack before frosting them.




Creamy vanilla frosting:
1. In a saucepan, whisk the flour into the milk until smooth. 




2. Place over medium heat & stirring constantly. Cook until the mixture thicken.



3. Sieve the mixture into a bowl & use spatula to push it through, you will have a smooth mixture. Refrigerate it for about 15 min until it is cool.



4. Then, in an electric mixer, beat the butter & sugar until fluffy. Add in vanilla & beat well (i'm run out of vanilla, i replace with lemon essence).





5. Add the cooled mixture & beat on high speed until very smooth. 





6. Then, fold a plastic piping bag as shown in the picture for easier to handle. Put an amount of frosting into it, then cut a small hole at the edge & pipe the frosting on top of the cupcakes. If you like, you can decorate it.





For cream cheese frosting recepi look here 

1. This is the ingredients i'm using. Use philadelphia cream cheese for the best result.



2. Use this nozzle tip to pipe the frosting. 



3. Fold the plastic piping bag like this for easier to handle.


4. Fill in the cream cheese frosting & try to pipe out some to release the air.



5. Assamble the cupcakes on a wire rack.



6. Pipe the frosting on top of the cupcakes.


7. Do it neatly & you will have your cupcakes looks like this.



 Ready to be serve....yummy!!!





My little red velvet cupcakes.....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...