16 Dec 2012

ROYAL CHOCOLATE MOUSSE CAKE



Selamat malam semua....

Hari ni saya buat kek lagi atas permintaan my daughter yang no. 2. Mau kek coklat katanya : ) So apa lagi, hari ni buat royal chocolate mousse pula. Mau cepat2 habiskan menerai semua resepi yang ada dari buku2 resepi koleksi saya ni : )




Memang sungguh marbeles kek ni tau, rich of chocolate, yummyliciousa!!! My daughter pun cakap sedap, hehe.




Untuk deco cake ni pula, saya kasi pagar kek tu dengan melted coklat, hehe, my peberet design : ) Simple but yet so attractive : ) 





So macam biassa, untuk resepinya silakanlah skodeng di bawah tu k, selamat mencuba....




Royal chocolate mousse cake

Bahan2 cake:
A
25g serbuk koko
75ml susu segar
100g kuning telur
75ml minyak jagung
90g tepung high ratio, di ayak
1/2 sk baking powder, di ayak

B
120g putih telur
1/4 sk cream of tartar
110g gula kaster

Cara2 membuat cake:
1. Panaskan oven pada suhu 180 C. Sediakan loyang bulat bersaiz 9". 

2. Satukan bahan2 A dalam mangkuk hingga sebati, ketepikan.

3. Kemudian, pukul bahan2 B hingga pekat & bertanduk. Kaup balikkan ke dalam adunan A tadi hingga rata.

4. Tuang adunan ke dalam loyang yang di sediakan. 

5. Bakar selama 30 - 35 minit, sejukkan sepenuhnya atas wire rack bila masak. Bahagikan  kepada 2 lapisan atau lebih.

Chocolate mousse:
1 biji telur
140g kuning telur
160g gula kaster
40 ml air
500g dark cooking chocolate, cairkan
600ml UHT whipping cream

Cara2 membuat chocolate mousse:
1. Pukul sebiji telur & kuning telur pada kelajuan tinggi hingga kembang & pekat.

2. Sementara itu, didihkan air & gula. Tuang perlahan2 sirap kedalam adunan telur sambil terus memutar mixer. Pukul hingga adunan sejuk. Ketepikan.

3. Dalam mangkuk yang lain, pukul whipping cream hingga kembang. Ambil 1/4 daripada cream tadi & satukan ke dalam coklat yang di cairkan. Gaul rata.

4. Kemudian, tuang semula aduanan cream + coklat ke dalam lebihan cream tadi. Gaul rata.

5. Masukkan pula adunan telur ( langkah 2) tadi. Kaup balikkan.

Chocolate coating:
100ml UHT whipping cream
100ml air
160g gula kaster
100g piping jelly
45g serbuk koko
2 sk gelatin + 20 ml air, satukan

Cara2 membuat chocolate coating:
1. Didihkan cream, air & gula. Masukkan piping jelly, gaul rata.

2. Kemudian, masukkan serbuk koko. Tuang kedalam bekas lain sambil menapis.

3. Masukkan pula campuran gelatin & air, gaul rata. Sejukkan hingga agak pekat sedikit baru tuang atas kek.

Cara2 menyusun kek:
1. Ambil satu lapisan kek, letakkan dalam loose base tin bersaiz 9" atau cake ring. Tuang 1/2 adunan chocolate mousse.

2. Kemudian, letakkan lapisan kek yang kedua, tuangkan baki chocolate mousse tadi. Tutup & simpan dalam peti sejuk hingga mousse keras.

3. Setelah kek sejuk, tuang chocolate coating atasnya & hiaskan ikut kreativiti.



 Selamat mencuba...






13 comments:

kasihilmar.com said...

Salam. Menarik dan cantik sungguh kek2 yang terdapat dalam blog ni dan nampak begitu menyelerakan!

Anna Qawina said...

Salam...suka akak tgk hasil awak ni..cantik deco..memang mengiurkan..nk try resepi ni I.Allah..tqvm

may agumo said...

sedapnya lyn.. kaya dgn rasa chocolate.. yummy...

Diok Moelbert said...

kak yg ini, look so super duper yummy...

Anonymous said...

hai evelyn..

my friend told me..the best RVC is a combination sour cream + milk. do u have the recipe? i try search..n found this one..
http://www.mccormick.com/Recipes/Desserts/Red-Velvet-Cupcakes.aspx

hope u will try it!!

Linde Abd

Rohah said...

cukup2 mengiurkan...nak rasa...hehee..

Qasey Honey said...

dh semakin mahir dh QH tgk Evelyn dlm mdeco kek...cantik2 n kreatif..kemas pula tu..

Uncle Lee said...

Hi Evelyn, wow! I am impressed. Very nice and looks simply delicious! Love chocolate cakes myself. And yours looks really 5 star. Its beautiful!
Must have taken you some time doing it.
Can see you have a black belt in baking.
Have a nice day.
Lee.

Norzie hany said...

Tergoda dgn deco kek ni....cantik sgt.

mas said...

Cute....nye....

syahirah shuairi said...

Looked soooo gooood ! I WANT IT :D

Ummi said...

Evelyn..great sharing...tqq dear......

Evelyn Gemina said...

Tqvm dear all...muchas gracias :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...