23 Nov 2012

PANDAN CHEESECAKE



Selamat malam semua....

Hari ni saya men'cheesecake' pulak. Memang tak tenang di dapur kalau tak ada yang boleh di makan2, hehe.




Baiklah kawan2 semua pun boleh lihat gambar2 saya kabur semacam kan, hehe. Beginilah kalau buat foto shooting malam2, ada saja yang tak kena, maklumlah guna kamera tak canggih, hehe.







Tapi memang layan kek ni tau, apalagi kalau sudah betul2 sejuk, sejuk2 tekak ini : ) So untuk resepi sila skodeng di bawah tu k....





Pandan cheesecake

Bahan2:
A
500g cream cheese
100g gula kaster

B
3 biji kuning telur

C
20g tepung gandum
20g tepung jagung

D
200g santan
1sk jus daun pandan
1 sk pewarna hijau

E
3 biji putih telur
75g gula kaster

Cara2 membuat:
1. Pukul bahan2 A hingga lembut. Kemudian masukkan bahan B, pukul sebati.

2. Kemudian, masukkan bahan C, gaul rata.

3. Masukkan pula bahan2 D, gaul rata.

4. Pukul bahan2 E hingga kembang. Satukan dengan adunan tadi hingga sebati.

5. Tuang adunan ke dalam springform tin bersaiz 23cm yang telah di griskan. 

6. Bakar guna water bath selama 1 jam pada suhu 160 C atau hingga kek masak. Sejukkan 5 jam baru di hidang.


Selamat mencuba....







8 comments:

zila norazila said...

nampak sedap dear,tp akk x boleh mkn byk2 nie..nnt cepat gemuk..hijau cantikkk.

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

telan air liur tgk pandan ciskek malam2 ni... aduhai!

Uncle Lee said...

Hello Evelyn, wow! I love this beautiful pandan cake!
Love the colours, and the texture.
Can see you really spend time making this beautiful cake.
I can imagine the wangi bila nak masuk mulut.
Have a nice day, and keep a song in your heart.
Lee.

Ayu said...

Assalam Evelyn,
kalau dah kata tangan yang creative,
memang cantik deco nya tu..akak suka tengok hasil kerja evelyn..maklumlah sifu cake..tabik spring kat evelyn ni!!..

Pemikir said...

satu blog yang menarik... singgah n follow

mas kitchen said...

Hye..evelyn..suka sgt tgk cake2 u....hope one day..akan jadi mcm u juga...

Naz / Nadz COSK said...

Evelyn... cantiknya kejadian kek ni.. Terpesona pagi tadi tgk di fb.. Baru skrg berkesempatan datang ke blog... Ishhh...geram je tgk tapi x dapat rasa..

Anonymous said...

Hai...resepi ni just kek nya shj kan? Hiasan luar tu x tmasuk ye?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...