17 Nov 2012

LEMON CHICKEN



Assalamuallaikum & selamat petang semua....

Menu apa pula untuk lunch hari ni???? Hari ni saya masak lemon chicken pula untuk lunch, memang layannnn.... 







Mula2 tadi memang tak ada idea mau masak apa, tapi bila selongkar peti sejuk tu, macam2 yang saya jumpa, muncul pula idea mau masak resepi ni, alhamdullillah menjadi juga, anak2 cakap sedap, hehe.

So macam biasa, resepinya sila lihat di bawah k....






Lemon chicken

Bahan2:
2 ketul dada ayam, di hiris tipis
Garam secukupnya
Sedikit lada putih, di tumbuk halus
1 biji telur, di pukul
Tepung jagung secukupnya
1 sb minyak masak
3 - 4 biji lemon, perah jusnya
3 sb gula
1 sb madu, optional
Hirisan lemon untuk hiasan

Cara2 membuatnya:
1. Satukan dada ayam yang di hiris dengan garam & lada putih.

2. Celupkan isi ayam ke dalam telur & seterusnya celupkan dengan tepung jagung. Goreng hingga kuning keemasan. Ketepikan.

3. Panaskan 1 tbsp minyak masak dalam kuali, masukkan jus lemon, gula & madu. Masak hingga pekat sambil menggaul.

4. Matikan api, masukkan isi ayam yang telah di goreng tadi & gaul rata. Susun atas pinggan & hiaskan dengan hirisan lemon.



Selamat mencuba...




4 comments:

kasihredha said...

serius terliur
Akak pernah makan tp di restoran ...x pernah buat sendiri.

Amie said...

mmmm. harum lemon tu Evelyn... memang habis licin lemon chicken tu!

Azian Elias said...

salam kenal

belum makan pun i macam dah rasa sedap je kat tekak. harus dicuba ni..

wanie said...

Ermm,sedap tu Evelyn...biasa Waniey mkn kat Pak Li kopitiam jer ayam lemon ni..pernah juga buat sekali dua tu,memang sedap kan...? ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...