29 Nov 2012

JAPANESE GREEN TEA CAKE



Selamat petang semua....

Well, hari ni saya membaking lagi. Tak sangka dalam sekelip mata dah abis cake yang saya buat semalam, hari ni kena buat yang baru lagi : )




So hari ni buat resepi Japanese green tea cake pula. Fuhh banyak juga resepi yang menunggu giliran untuk di cuba ni, hehe. 







Sangat suka dengan kek ni sebab tak manis, sesuai dengan selera saya. Lain kali boleh cuba lagi. Oklah, untuk resepi boleh lihat di bawah tu k.




Japanese green tea cake

Bahan2 cake:
A
5 biji putih telur
130g gula (saya kurangkan kpd 110g)
Secubit garam

B
5 biji kuning telur

C
115g tepung gandum

D
40ml susu segar
1 1/2 sb serbuk green tea

E
75ml minyak jagung

Filling & topping:
350g whipped cream, pukul hingga pekat
100g red bean
800ml air
30g gula

Cara2 membuat cake:
1. Pukul bahan A hingga pekat & bertanduk.

2. Masukkan B, pukul lagi.

3. Masukkan bahan C, gaul rata.

4. Kemudian, masukkan bahan2 D, gaul sebati.

5. Akhir sekali, masukkan E, gaul hingga sebati.

6. Tuang dalam loyang bulat bersaiz 9' & bakar pada suhu 160 C selama 30 minit atau hingga kek masak. Sejukkan sepenuhnya.

Cara2 membuat filling & topping:
1. Masak red bean dengan air hingga lembut.

2. Toskan airnya, masukkan gula & masak lagi sekejap. Sejukkan.

3. Potong kek kepada 3 lapisan. Sapukan whipped cream pada lapisan kek yang pertama, letakkan sedikit inti red bean atasnya. Ulang langkah hingga lapisan kek yang terakhir diletakkan di atas.

4. Sapukkan lebihan whipped cream pada keseluruhan kek. Ayakkan sedikit serbuk green tea atasnya & sejukkan sebelum di hidang.


Selamat mencuba...






8 comments:

Amie said...

Macam2 idea kreatif Evelyn.... semuanya nampak sedap belaka!

rahel said...

Betul tu Kak Amie..kreatip betul c Evelyn ni...klu berjiran memang kenyang makan kek hari2 wo...

Ayu said...

Cantikkkkknya...my jaw almost drop..heheh

Marsita yahya said...

Salam..., wow rajin nya baking. Nice cake over here. TQ for dropping by my blog.

Qasey Honey said...

ye la rajin btul baking kek..ade aje kek2 yg baru n sedap pulak tu..deco pon kemas aje..suka

Evelyn Gemina said...

Tqvm kepada semua akk2 blogger yang sudi bagi komen : )

Rohah said...

cantek deconya..

Naz / Nadz COSK said...

Wow..mmg mempesonakan hasil deco tangan Evelyn...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...