19 Nov 2012

BOSTON CHEESE CAKE



Selamat malam semua....

Hari ni saya men'cheesecake' lagi, kali ni buat boston cheesecake pula. Betul2 desperate mau kasi abis stok cream cheese dalam peti sejuk tu, masih ada 1kg lagi sisa cream cheese yang tak abis di guna untuk buat my sister's wedding cake tempoh hari, sayang kalau rosak, confirm masuk tong sampah jawapannya....





So kebetulan ada beberapa resepi cheesecake dalam buku baru yang saya belum cuba, apalagi inilah masanya untuk ber'experimental', ternyata tidak sia2, memang sedap cheesecake ini : )







Walaupun banyak  kerjanya, memang berbaloi mencuba. Yalah sebab cheesecake ni menggunakan span kek untuk basenya, so memang kena buat span kek dulu baru buat cheese fillingnya.




Oklah, kalau mau cuba sendiri silalah lihat resepi di bawah tu k.....




Boston cheese cake

Vanilla sponge cake 9":
A
5 biji telur 
150g gula

B
120g tepung 

C
80g melted butter
1 sk esen vanila

Cara2 membuat sponge cake:
1. Pukul bahan2 A hingga kembang & gebu.

2, Masukkan bahan B, kaup balikkan hingga sebati.

3. Masukkan pula bahan2 C, gaul rata.

4. Bakar pada suhu 160 C selama 30 minit.

5. Sejukkan sepenuhnya & potong 20mm tipis, ketepikan.

Bahan2 cheesecake:
A
150ml fresh milk
20g gula
3 biji kuning telur
20g tepung jagung

B
250g cream cheese

C
1/2 biji parutan kulit lemon
130ml whipping cream

D
2 sb tepung gandum
60g sultanas (kismis)

E
3 biji putih telur
60g gula
1 sk jus lemon

Cara2 membuat cheesecake:
1. Didihkan 100ml fresh milk dari bahan A bersama dengan gula. Kemudian masukkan baki fresh milk tadi, kuning telur & tepung jagung. Masak hingga pekat, ketepikan & sejukkan.

2. Pukul cream cheese hingga lembut. Masukkan bahan A yang telah di sejukkan tadi. Kemudian masukkan bahan C, gaul rata.

3. Masukkan pula bahan D, gaul sebati.

4. Pukul bahan E hingga kembang & bertanduk. Kaup balikkan dengan adunan tadi hingga sebati.

5. Sediakan loyang bersaiz 9", alaskan dengan kertas minyak, masukkan span kek yang telah di potong tadi. Kemudian, tuang adunan cheesecake atasnya.

6. Masak guna water bath pada suhu 150 C selama 2 jam. Bila kek masak, segera keluarkan dari acuan & hidangkan.


Selamat mencuba....




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...