15 Oct 2012

CREAMY CORN CAKE



Selamat malam semua...

Hari ni saya ber'experimental' di dapur lagi. Memang boring kalau tak ada buat apa2, berdenyut2 kepala ni rasanya. So saya pun cubalah buat cream corn cake yang sudah tertangguh sejak kemaren lagi.






Tadi praktis piping design filigree atas kek, hmmmm memang susah, hujan punyalah lebat & sejuk gilerr, tangan pun terketar2, huru hara jadinya filigree saya, hehehe....




Memang sedap kek ni, penuh dengan rasa jagung berkrim, layannn....






Untuk resepi kek ni saya ambil dari buku resepi "Baking Code", resepi sponge cakenya sama saja dengan resepi Coconut mascarpone cheesecake saya, yalah sebab memang dari buku yang sama pun, hehe.

Resepi kek ni saya sudah ubah suai sedikit ikut cara yang saya guna, so silalah skodeng resepinya di bawah tu k : )





Cream corn cake

Bahan2 sponge cake:
A
4 biji kuning telur
16g gula kaster
1/2 sk esen vanila

B
4 biji putih telur
100g gula kaster

C
100g tepung gandum

D
50g corn oil

Cara2 :
1. Pukul bahan A hingga kembang & gebu. Ketepikan.

2. Pukul pula bahan B hingga kembang & bertanduk.

3. Satukan bahan A yang di pukul tadi dengan bahan B hingga sebati.

4. Masukkan bahan C, gaul sebati. 

5. Akhir sekali, masukkan bahan D & gaul hingga sebati.

6. Tuang aduan ke dalam loyang 2o cm yang telah di griskan & alaskan dasarnya dengan baking paper.

7.  Bakar pada suhu 160 C selama 30 minit . Sejukkan sepenuhnya atas wire rack.


Cream corn filling:
A
100g susu segar
45g gula kaster

B
100g santan pekat
3 kuning telur

C
2 sb gelatin
80g air

D
180g whip topping cream, di pukul

E
160g creamy corn 

Cara2:
1. Masak bahan2 A hingga gula larut.

2. Tuang dalam bahan2 B, kacau rata. Kemudian, masak semula hingga pekat.

3. Satukan bahan2 C, cairkan guna double boiler. Campurkan ke dalam adunan yang di masak tadi & gaul rata.

4. Sejukkan adunan atas air sejuk 30 C. Kemudian masukkan bahan2 D & E, gaul hingga sebati.

Cara2 menyusun kek:
1. Sediakan cake board & letakkan cake ring atasnya, ikut saiz kek. Potong sponge cake kepada 3 lapisan. 

2, Letakkan lapisan kek yang pertama, tuang 1/2 adunan filling. Letak lagi lapisan kek yang kedua, tuang baki filling tadi. Tutup dengan lapisan kek yang terakhir. 

3. Tutup guna plastic wraper & sejukkan selama 3 jam.

4. Keluarkan kek, sapukan dengan fresh cream & hiaskan ikut kreativiti.



Selamat mencuba...




5 comments:

Amie said...

CANTIKNYA!!!!!!

rahel said...

memang cantek kek ko ni Evelyn...sayangnya jauh..klu dekat bole jugak akak tumpang mkn skali..hehe..

Sakura said...

yummy!!mst sedap ni kan..Salam perkenalan~ ^__^

Melly Octaviana said...

Memang rajin lah evelyn, ahh kalo dekat kan i dont mind be ur tester everyday..hehe
Cantik nya dekor nya.. :-)

Rohah said...

salam..nampak sedap sangat ni..ada corn corn tu...nak gi shah Alam lah..nak makan cake ni..bole?..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...