19 Oct 2012

CHEDDAR CHEESE CAKE



Selamat malam semua...

Semoga sihat2 saja hendaknya ya. Bertemu lagi kita hari ini setelah beberapa hari berehat dari baking membaking ni : ) Hari ni saya buat cheddar cheesecake pula, sengaja cara resepi yang senang mau di buat sebab malas mau me'layer' kek, hehe.




Sebelum dapat merasa kek ni tadi, tertanya2 juga macam mana rasanya. Hmmm, kalau kawan2 semua mau tau, cheddar cheesecake ni sebenarnya adik beradik dengan Japanese cotton cheesecake, lembutnya, gebunya....cuma yang membezakan kedua2 kek ni adalah rasa lemak2 masin cheddar cheese dalam kek ni, tapi memang layanlahh...




So seperti biasa, untuk memastikan kek ni lulus dalam dapur saya atau tidak, saya pun bagilah rasa dengan juri tetap dalam rumah yang teramatlah cerewetnya, tak lain tak bukan Mr. husband, hehe. Bila my husband cakap sedap, maka kek ni pun dapatlah pengiktirafannya : )




Oklah, tanpa membuang masa lagi, seperti biasa, silalah skodeng resepinya di bawah tu k : )





Cheddar cheese cake

Bahan2:
A
130g susu segar
40g butter
125g cheddar cheese, potong kecil2

B
20g tepung gandum
15g tepung jagung

C
2 biji kuning telur

D
3 biji putih telur
80g gula kaster
1/8 sk cream of tartar

Cara2 membuat kek:
1. Sediakan loyang bulat bersaiz 18cm, griskan & alaskan dasarnya dengan kertas minyak.

2. Masak bahan2 A atas double boliler hingga cheese cair sepenuhnya. 

3. Alihkan & masukkan bahan2 B, gaul rata. Kemudian masukkan pula bahan C & gaul sebati.

4. Pukul bahan2 D hingga kembang & bertanduk. Kaup balikkan dengan adunan tadi hingga sebati.

5. Tuang dalam loyang & bakar guna teknik water bath pada suhu 150 C selama 50 minit.

6. Segera keluarkan kek dari acuan bila masak, sejukkan sepenuhnya. Hiaskan.


Selamat mencuba...




8 comments:

Qasey Honey said...

sgt mnarik tgk kek ni...deco yg simple gitu nmpk lebih sedap bile dpandang...ade kelas tsdri tau..

rahel said...

Auuuuuuu...sedapnyaaa..mintak bah...

Evelyn Gemina said...

Thnks dear kak QH & kak rahel....kalau dkt memang dibagi sudah : )

kasihredha said...

nakkkkkkkk
sepotonggggggg je
cantikkkkk

mizra mat nor said...

Baru pas try buat kek ni...hmmm...tak sabo nak makan :) thanx evelyn, 4 d recepie...

mizra mat nor said...

Sedaaappp sgt...tapi anak2 akak tak berapa suka mkn kek...akak & hubby je yg mkn...bina badan la mcmni...hehehe :)

Evelyn Gemina said...

hehe...ble jogging kak mizra mcm saya, hehe : )

nik anna said...

wow..terliur nyer..sedappp

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...