1 Aug 2012

CREAM CHEESE LAYER CAKE


Selamat petang & selamat menyambut bulan ogos semua....


Hah sekarang dah masuk bulan ogos pula, hmmm tak rasa sudah hari yang ke 12 kita berpuasa. Hari ni saya mau share resepi kek pulak, kek yang simple tapi cukup marbeles.




Selalu layan cookies saja, memang tak tahan, tekak pun sudah mulai reject, hmm memang mau cari dessert lain ni : )


Kek ni saya hias simple2 saja ya, tak mau susah2 deco, sekadar pelepas rasa rindu mau makan kek ni, hehe.




Oklah, mari kita lihat pula resepi kek ni sambil cuci2 mata lihat gambarnya k : )



Cream cheese layer cake

Kek:
A
6 biji kuning telur gred A
90g gula kaster
1 sb air
20g susu segar
15g butter, dicairkan
150g tepung superfine, diayak
1 sk esen vanila

B
6 biji putih telur gred A
90g gula kaster
1/4 sk cream of tartar

Filling & topping:
250g cream cheese
70g butter
20g gula kaster
2 sk jus lemon
Sedikit almond panggang utk hiasan

Cara2 membuat kek:
1. Panaskan oven, sediakan loyang bersaiz 8'', griskan dasarnya & alaskan dengan wax paper.

2. Pukul kuning telur & gula dari bahan A hingga kembang.

3. Masukkan air, vanila, susu segar & butter yang dicairkan. Pukul sebati.

4.  Kemudian, perlahankan mixer, masukkan tepung sedikit demi sedikit, pukul lagi hingga sebati 1 minit.

5. Pukul bahan2 B hingga kembang & bertanduk. Kaup balikkan bahan B kedalam adunan tadi hingga sebati.

6. Tuang adunan dalam loyang yang disediakan. Bakar pada suhu 160C selama 30 minit atau hingga kek masak. Sejukkan sepenuhnya.

Cara2 membuat filling & topping:
1. Pukul semua bahan2 filling & topping kecuali jus lemon hingga lembut & licin.

2. Masukkan jus lemon, pukul lagi hingga sebati.

3. Potong kek kepada 3 lapisan, letakkan lapisan yang pertama atas kek board, sapukan sedikit filling atasnya. Letakkan pula lapisan kek yang kedua, sapukan lagi sedikit filling & letakkan lapisan yang terakhir diatasnya. Sapukan filling pada keseluruhan kek, taburkan almond panggang atasnya. Sejukkan 3 jam sebelum dihidang.


Selamat mencuba...



7 comments:

kasihredha said...

akak sukaaaaaaa sgtttttt cheeseeeee
pengsannnnnnn...sukeeee

Amie said...

Simple pun.... tetap sedap nih Evelyn!!!

Anonymous said...

Maaf ye btanya..bhn2 B tu bila kita perlu masukkan ye..?

rahel said...

Wah...ini yang bikin gue telan2 air liur sudah ni..indak tahan tinguk lama2..

Evelyn Gemina said...

Salam dear akak2 blogger, silakan cuci2 mata ya psl memang tak dapat rasa,hehe...

Evelyn Gemina said...

Sorry, saya sudah betulkan resepi tadi, bahan2 B dimasukkan selepas dipukul hingga kembang. Sila refer resepi...

quinnie said...

salam kenal juga dari saya...dah salin reseppi ni semalam tapi tak tinggal jejak...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...