8 Aug 2012

AGAR - AGAR BUIH


Salam semua kawan2 & akak2 yang sudi berkunjung ke blog saya : )

Wah sudah semakin dekat tarikh hari raya, tak sedar sudah 19 hari kita berpuasa. Hmmm pasti minggu yang sungguh busy sekali kan terutama sekali kepada yang bersiap2 menyambut syawal yang bakal menjelang : )



Minggu ni saya memang sungguh busy, maaflah sebab tak dapat berkunjung kedapur akak2 blogger sekalian, mintak maaf banyak2 ya : ) Busy menyiapkan tempahan kuih raya & melayan ibubapa yang berkunjung kerumah mau tengok cucu : )



Oklah semua, saya ingin share resepi agar2 buih yang saya siapkan bersama ibu tersayang untuk menu berbuka puasa ni. Memang feberet ni, lebih2 lagi waktu masa kecik2 dulu, fuhh memang tak boleh lawan air tangan ibu : ) Agar2 ni boleh dihiaskan dengan sedikit koko, saya tak sempat mau hiaskan sebab dah terlupa, hehe. Kalau berminta untuk mencuba, silalah jenguk2 resepi dibawah tu ya, selamat mencuba....




Agar - agar buih

Bahan2:
1 paket agar2 cap burung layang2 (perisa ikut suka)
2 cawan air
1/4 cawan gula (kalau suka manis tambah gula)
1/2 tin susu pekat manis
1 sk esen vanila
1/4 cawan margerin, dicairkan
3 biji telur
1 sb serbuk koko tambah dengan sedikit air

Cara2:
1. Satukan serbuk agar2, air, gula & vanila, kacau rata. Masak atas api perlahan hingga mendidih.

2. Sementara itu, pukul telur hingga kembang & berbuih sepenuhnya.

3. Matikan api, tuang agar2 kedalam telur yang dipukul, gaul guna whisk berterusan. Masukkan pula mergerin & susu pekat, kacau lagi.

4. Tuang dalam loyang. Guna sudu, hiaskan atasnya dengan sedikit campuran koko. Biarkan mengeras & sejukkan sebelum dihidang.


Selamat mencuba....




12 comments:

zila norazila said...

adik..nampak cantik jew ..agar tue.:) kasi akk cikit

Ummi said...

Evelyn, kalau dekat ni mesti akak dah mintak untuk berbuka jugak...balik kerja masak campak2 xdan nak berdessert2 taauuu..sian akak kaann... ^__^, menarik sekali..!

Evelyn Gemina said...

Kak zila, silakan, banyak ni : )

Evelyn Gemina said...

Kak Ummi...sshnya kalau bekerja kan, dahlah penat nak kena masak lagi, huh, saya pun yang fulltime house wife ni kadang2 main beli saja dkt bazar ramadhan,hehe...

Amie said...

Cantiknya Evelyn.... tq share resepinya!

Melly Octaviana said...

Masih ada ngga, Melly pun mau yang banyak..hehe

kasihredha said...

lembut je bila masuk mulut....sedap2

Evelyn Gemina said...

Silakan ya semua, hehe...boleh tgk gambarnya saja ni : )

Noraini Jepang said...

Hai slamat bkenalan..asyik trliur tgok msakan u n Tq coz byk jgk inspirasi n idea tuk msk wat fmly sndri shinga trpangil mgomen gegara bru prasaan hubby u Mcm sia knal bah...klu dia ex student st Patrick twu,so dia classmate sia la tu..hehehehehehe

Noraini Jepang said...

Hai slamat bkenalan..asyik trliur tgok msakan u n Tq coz byk jgk inspirasi n idea tuk msk wat fmly sndri shinga trpangil mgomen gegara bru prasaan hubby u Mcm sia knal bah...klu dia ex student st Patrick twu,so dia classmate sia la tu..hehehehehehe

Evelyn Gemina said...

Hi selamat berkenalan...

Hahaha...dunia ni kecil jak rupanya :)

Anonymous said...

yg bawah dia tu adunan biasa ka..telur tu nk guna putih saja ka utk buih dia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...