29 Jul 2012

NASI KUNING


Gud mornin' everyone....


Hari ni saya mau kongsi resepi nasi kuning pula. Resepi ni adalah salah satu menu yang cukup popular di sabah, kampung halaman saya. Kalau di semenanjung, nasi lemak yang menjadi tarikan, tapi kalau di sabah, hah nasi kuning ni adalah sarapan pagi yang biasa dijual ditepi2 jalan atau dimasak sendiri dirumah....




Harganya pun murah, kalau dulu masa zaman saya sekolah, nasi kuning yang dibungkus dalam daun pisang ni cuma RM0.50 sen saja harganya, tapi sekarang dah jadi RM1.50...Hmmm bukan senang mau berniaga dengan harga yang murah lagi kan sebab harga makanan semua dah naik.




Saya belajar masak nasi kuning ni daripada nenek sebelah mak saya, kalau dulu masa kecik2 memang dia selalu masak nasi kuning ni untuk di buat bekal pergi bermandi-manda dilaut, hehe, saya ni memang suka mandi laut...


Nasi kuning ni sedap dimakan dengan ikan atau telur masak bumbubali. Oklah tanpa membuang masa lagi, mari kita lihat bahan2nya ya....





Nasi kuning

Nasi:
4 cup beras (sukatan boleh diubah)
1 kotak santan / santan segar
1 helai daun pandan, disimpul
2 batang serai, dititik
1 1/2 sb serbuk kunyit / kunyit hidup
1 cawan air (ikut sukatan beras)

Cara:
1. Basuh bersih beras.

2. Dalam bekas sederhana besar, satukan santan, air & serbuk kunyit, gaul rata. Tuang dalam periuk nasi berisi beras tadi (ukur sukatan air seperti memasak nasi biasa) sambil menyaring.

3. Kemudian, masukkan daun pandan & serai. Masak nasi seperti biasa.

Ikan masak bumbubali:
5 - 7 ekor ikan (ikan apa pun boleh)
3 batang serai, hiris tipis
1 inci halia, hiris tipis
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
7 tangkai cili kering, rendam dalam air panas hingga lembut
1 sb cili boh (tambah jika suka pedas)
3 sb sos cili
1/2 cawan air 
Garam & gula secukupnya

Cara2:
1. Goreng ikan hingga rangup, ketepikan.

2. Masukkan serai, halia, bawang merah, bawang putih & cili kering kedalam blender, letak sedikit air. Blendkan hingga hancur.

3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan2 yang diblend hingga naik bau, masukkan cili boh & sos cili, kacau lagi hingga pecah minyak. 

4. Kemudian, masukkan garam & gula. Tuangkan air & biarkan mendidih hingga agak pekat. Masukkan ikan yang digoreng tadi, gaul rata.

Untuk resepi telur masak bumbubali klik sini


Selamat mencuba....



6 comments:

Watie Fatin ~ Din said...

MY FEVRET DR BABY SMP SKRG!!... ^_______^

Amie said...

RTentu Evelyn rindu nasi kuning Sabah ye...

Qasey Honey said...

mnarik...mcm nk try jugak la nti...rindu yer ngn kampung halaman??

rahel said...

sedapnya nasi kuning sabah...jemput makan..hehe..

Norzie hany said...

Salam kenal n follow sini.
Sedapnya....

Evelyn Gemina said...

Salam perkenalan kak Norzie, tq sudi follow : )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...