18 Jul 2012

KUIH MAKMUR


Selamat malam semua....


Hari ni saya mau kongsi satu lagi resepi kuih raya kegemaran iaitu kuih makmur. Hari ni kebetulan ada kawan yang mau order, so saya selitkanlah sekali resepinya sebab ada yang minta sejak beberapa hari yang lalu, sorry sebab baru sekarang dapat share dalam blog ya : )




Resepi kuih makmur yang saya mau kongsi ni adalah versi makmur dari Sabah ya, sebab setelah 8 tahun saya stay di shah alam ni, memang berbeza sekali rasa & cara pembuatan kuih makmur di semenanjung berbanding di Sabah. Kalau di sabah, biasanya memang kuih makmur akan dibentukkan bulat macam ni & tepungnya di sangai terlebih dahulu, supaya teksturnya lebih gebu & sedap gituuu : )




Tapi terpulang kepada citarasa masing2 jugaklah kan, kalau saya semestinya resepi kuih makmur ni yang menjadi kegemaran : ) Oklah, kalau teringin mau cuba kuih makmur versi sabah ni, sila2lah lihat dibawah tu ya, selamat mencuba....



Kuih makmur

Bahan2:
A
1 kg tepung gandum, digoreng tanpa minyak hingga gebu
400g minyak sapi
B
500g kacang tanah, di goreng & di tumbuk kasar
200g gula kaster
C
200g susu tepung
250g gula aising

Cara2:
1. Satukan bahan A hingga menjadi doh.

2. Dalam bekas lain, satukan pula bahan B. Bentukkan bulat doh tadi, leperkan sedikit, masukkan sedikit inti kacang, bulatkan lagi kemas. Susun atas dulang pembakar.

3. Panaskan oven pada suhu 160C, bakar selama 15 - 20 minit.

4. Angkat & biarkan suam, salutkan dengan bahan2 C. Simpan dalam bekas kedap udara.




Selamat mencuba...



30 comments:

Si Matatajam said...

Mmm my feberet la Evelyn.... Nnt M nak try la...

Anonymous said...

saya minta izin copy resepinya ya..
terima kasih,Evelyn.

Amie said...

Ada lain versi ye Evelyn... Kak Amie ingat sama saja, sebab tak pernah buat, tapi suka makan. Sedap ni... pecah dimulut opsss cair di mulut!

gerhana luka said...

biskut makmur ni mmg best, dulu masa I kerja ada sorang rakan sabahan yang suka buat biskut versi sabah ni mmg sedap.

As Hafidz said...

Kacan tu nak kena goreng guna minyak or tanpa minyak? kalau goreng guna minyak so kena buang kulit dulu lah sebelum tumbuk tu ya?

Anonymous said...

hi evelyn. nak tanya susu tepung you guna brand apa yang sedap. thanks

Evelyn Gemina said...

Salam semua kepada yang sudi berkunjung & tinggalkan komen, sorry sebab baru ada masa me'reply : )Kacang untuk inti tu, kena goreng guna minyak dulu baru kupas kulitnya supaya senang nak kupas. Unutk susu pula, saya guna jenama nespray & everyday...pada yg nak copy paste resepi, silakan : )

Anonymous said...

Hі there to all, the contents present at thiѕ webѕite are really remarkable for people expеrience, well, keep up the nіcе work fellows.


Feеl free to surf to my web site :: payday loan

World of ShortBread said...

wow sedapnya :)

nelida kassim said...

mohon share resepi ni ya dik,sebelum tu kak mau tanya minyak sapi tu tidak perlu di cairkan ka?terima kasih

hanim said...

Kena cairkn minyak sapi...then sejukkan baru lah uli dgn tepung

Ummi Aishah said...

Assalamualaikum, akak suka blog ni... , banyak resepi yang menarik. Akak share resepi ni dlm blog akak ya...

Evelyn Gemina said...

Sis nelida kassim..silakan share resepinya....saya biasa campurkan saja terus minyak sapi tu, tapi mmg lagi mudah juka cairkan terlebih dahulu mcm sis hanim cakap tu...ikut mana yang selesa ;)

Evelyn Gemina said...

K'salam kak Ummi Aishah...silakan xda masalah, terima ksih sudi berkunjung kesini :)

Anonymous said...

saya minta izin copy resepinya ya..
terima kasih,Evelyn.

mimie~khalid said...

Dah try resepi ni.tp gebu sgt & cepat lerai.so kna handle with care gitu.sdap mmg sdap la.cane eh nk.bagi x lerai.

mimie~khalid said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Klu kurangkan gula to 100g boleh x? Atau sukatan 200g ni dah mmg cukup rasa?

Anonymous said...

I think this is among the most important info for me.
And i am glad reading your article. But should remark on few
general things, The site style is perfect, the
articles is really nice : D. Good job, cheers

vigrx plus child support collection agencies

Anonymous said...

Hai, berapa lama kuih mamkmur tu boleh bertahan kalau simpan dlm container?

Anonymous said...

Im crazy... about makmur.. satu rsenye asek mkn kueh ni jak

Jessie LH Voo said...

Berapa biji kuih makmur yg dpt dihasilkan utk sukatan dlm resepi ni?

Jessie LH Voo said...

Berapa biji kuih makmur yg dpt dihasilkan utk sukatan dlm resepi ni?

chegu int said...

Sedap nampaknye
http://cheguzam.blogspot.com

pinkpurple said...

Suka mkn.nak try la,

Anonymous said...

My family every time say that I am killing my time here at web, however I
know I am getting experience all the time by reading such good content.


Here is my web blog; Dallas TX bathtub resurfacing

Anonymous said...

If customer reviews tell of terrible experiences, there is no guarantee that yours will be any better.
Tip Four - From my point of view, the safest way to
find a good hosting provider is to consult your friends or business partners.

Information regarding logs for site, bandwidth, disk usage, error logs and
more is to be provided through web hosting services.


Look at my web page :: Hostgator Coupon 2014 Domain

Anonymous said...

Nak cuba...ni favourite sya

nisda universal online said...

Kalau minyak sapi tu tukar Dgn butter buli ka.....susah ba cari minyak sapi yg Ada tanda halal d perantauan Ni...

Anonymous said...

Nk tnya kalau 50 biji brp rm?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...