28 Jun 2012

MANGO KIWI CREAM LAYER FRUIT CAKE - HAPPY 8TH BIRTHDAY TO MY BELOVED DAUGHTER ARY ALLYSHA!!!!




Selamat malam & apa khabar semua????......


Memang hari yang sungguh busy sejak beberapa hari ni, saya mohon maaf kepada rakan2 blog sebab tak dapat singgah dapur akak2 semua, insyaallah nanti bila ada kelapangan saya akan berkunjung jua kedapur akak2 semua ya : ) 




Well hari ni adalah hari jadi yang ke-8 tahun anak perempuan sulung saya, so macam biasa tugas saya semestinya sediakan kek ikut selera si birthday girl : ) My daughter ni memang cerewet memilih makanan, 100% anak abahnya, hehe, siap ikut saya pergi shopping mau pilih sendiri bahan2 yang mau di taruk atas kek tu, mau taruk chocolate ricelah, mau mango slicelah, hmmmmmm......




Cepat masa berlalu kan??? Tak sedar pun anak2 dah besar, maik hari rasanya macam bertambah tua sudah, hehe. Apa2 pun yang penting kenalah membesarkan anak bagaikan menatang minyak yang penuh, semoga bila besar nanti jadi anak yang menghormati & mengenang jasa orang tua, amin.





Mula2 my daughter request mau fondant cake tapi disebabkan ketiga2 anak saya tengah sakit batuk & selesama, kenalah cancel kek tu sebab tak boleh makan yang manis2 sangat. So, the birthday girl mau buat kek mango ni pulak, kalau ada yang perasan sebenarnya sebelum ni saya sudah pernah post resepi kek ni dalam blog, cuma kali ni saya tambah buah kiwi untuk menyerikan lagi....





Baiklah semua, kalau teringin mau cuba buat kek ni silalah tengok resepi dibawah tu ya, dijamin sedapppp!!!!hehe...




Mango kiwi cream layer fruit cake

Vanilla sponge cake:
A
4 biji kuning telur
40g gula kaster
B
2 sb susu segar
56g minyak jagung
C
1/2 sk esen vanila
80g tepung superfine, diayak
1/2 sk baking powder, diayak
D
4 biji putih telur
80g gula kaster
1/4 sk cream of tartar

Cara2 membuat sponge cake:
1. Panaskan oven pada suhu 160 C. Sediakan loyang bersaiz 8", griskan dengan butter & alaskan dengan wax paper. Ketepikan.

2. Pukul bahan A hingga sebati selama 2 minit.

3. Panaskan bahan B dalam mikrowave selama 20 saat. Masukkan kedalam bahan A tadi. Gaul sebati guna hand whisk.

4. Kemudian, masukkan pula bahan2 C, gaul hingga sebati.

5. Dalam mangkuk yang lain, pukul putih telur dari bahan D hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit & cream of tartar. Pukul hingga pekat & bertanduk.

6. Ambil 1/2 adunan putih telur & kaup balikkan kedalam adunan kuning telur tadi (langkah 3), gaul sebati. Masukkan lagi baki adunan putih telur, kaup balikkan hingga sebati.

7. Tuang adunan kedalam loyang yang telah disediakan. Bakar pada suhu 160 C selama 30 - 45 minit atau hingga kek masak. Bila kek masak, sejukkan sepenuhnya atas wire rack.

Mango kiwi cream filling:
1 sk gelatin
3 sb aip panas
400ml whipping cream
5 sb gula kaster
2 sk esen vanila
400g buah mangga, potong kiub
400g buah kiwi, potong kiub

Cara2 membuat filling:
1. Satukan gelain bersama dengan air panas. Cairkan guna double boiler.

2. Pukul whipping cream & gula (alaskan bawahnya dengan semangkuk air sejuk), masukkan vanila & campuran gelatin tadi, pukul hingga pekat.

3. Gaulkan perlahan2 mangga & kiwi yang telah dipotong  kiub kedalam adunan tadi. Ketepikan.

Hiasan:
250g whipped cream, pukul hingga pekat
Chocolate rice
Mango slice
Kiwi slice

Cara2 menyusun kek:
1. Potong sponge cake kepada 3 lapisan. Letakkan cake ring atas cake board. Letak lapisan kek yang pertama, sapukan filling atasnya, ratakan.

2. Letakkan pula lapisan kedua, sapu lagi filling atasnya. Kemudian, letak pula lapisan yang ketiga diatas sekali, tekan sedikit. tutup atas kek ring guna plastic wraper & simpan dalam peti sejuk selama 3 jam hingga filling mengeras.

Cara2 menghias kek:


1. Keluarkan kek dari peti sejuk & tanggalkan cake ring.

2. Sapukkan kemas whipped cream keseluruhan kek.

3. Tabur chocolate rise di sekeliling kek.

4. Susun mango & kiwi slice atas kek tadi.


Selamat mencuba...



6 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Maknya cantik.Anaknya comel dan kek yang sedap...happy bday sicomel.

Amie said...

Happy birthday cayangggg.... beruntung dapat mummy yang pandai buat kek! Belajar rajin2 ye, besar nanti jadi anak yang berbakti pada ibu bapa, tanahair, agama dan bangsa tercinta!

rahel said...

Waw..cantiknya kekmu itu Evelyn...
Selamat harijadi to Ary...semoga jadi anak yang soleh...

Evelyn Gemina said...

Terima kasih kak ros, kak amie & kak rahel for the greeting & wish, love u all, muaahhh!!!!

Rohah said...

jeling2 manja lagi girl tu....seb baik mamanya terror membaking kan..moga dirahmati Allah ye Girl..

Mamasya said...

Happy belated bday Allysha.manisnya kakak Allysha mcm ibunya.kek bday pun yummy....tengok potongan kek penuh buah..sedapnya.boleh auntie minta sikit...nak godek kurang rajin..hi..hi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...