17 Jun 2012

GREEN TEA SPONGE CAKE - HAPPY FATHER'S DAY!!!!


Selamat malam & happy father's day semua!!!!!


Hari yang sungguh panjang & sibuk hari ni kan???pasti ramai yang mengambil kesempatan meluangkan sedikit masa bersama dengan insan tersayang lebih2 lagi kepada yang bergelar bapa atau suami : ) Minta maaf banyak2 kepada semua sebab tak dapat singgah diblog & bagi komen, memang hari yang teramat busy sekali beberapa hari ni, dan yang pasti banyak resepi2 yang saya sudah terlepas kan???huhu : (




Well hari ni saya pun tak ketinggalan jugak nak sambut father's day ni. Pagi2 lagi saya sudah siapkan kek yang saya buat khas untuk my beloved husband & untuk bapa yang nun jauh di tawau, sabah, tak dapat mau salam & cium tangan, huhu...




Seperti tahun2 yang lalu, memang tugas sayalah buat kek untuk apa2 jua celebration, takkan dapat melihat my husband membaking didapur punya, hahaha.... Tapi sempena father's day tahun ni, saya buat kek green tea sponge cake ni & belanja my husband pegi dinner, hmmm yalah, tiap2 tahun my husband belanja saya dinner untuk mother's day ataupun birthday's, balas membalaslah kan, hehe...




Resepi kek ni simple saja & tak manis sangat, sesuai dengan citarasa saya. Untuk deco pulak, saya buat yang simple2 saja asalkan nampak menarik sebab my husband ni memang cerewet giler, tak suka kek yang over deco apalagi kalau yang penuh dengan aising, hmmm pasti dia takkan makan, huhu... 


Tapi tadi bila saya suruh dia potong kek ni, saya tunggu juga reaksi dia, tunggu reaksi muka & komen yang agak tajam seperti biasa (dia tu memang macam gordon ramsay, kalah2 lagi masterchef), hehe....then dia, teliti kek tu, siap tunduk2 lagi mau perhatikan setiap bahagian, dia potong sikit & makan, "Errrm not bad, tapi agak plain sikit, kalu belah kek ni pastu letak filling lagi bagus"....Hmmm, macam biasa, susah mau puaskan hati dia, tapi takpa asalkan dia suka, hehe : )




Oklah semua, kalau suka & mau cuba kek ni, saya ada sertakan sekali resepinya serta sedikit langkah2 bergambar yang sempat saya ambil. Selamat mencuba....




Green tea sponge cake 

Bahan2:
A
235g putih telur (dalam 6 biji telur gred A)
118g gula kaster
135g tepung jagung

B
90g kuning telur (dalam 5 biji telur gred A)
78g air teh tanpa gula (saya guna teh lipton)
78g minyak jagung
118g tepung superfine / gandum
35g gula kaster

C
7g green tea powder
25g air

D
300g fresh cream
20g gula aising

E
1/2 sk gula aising
1/2 sk green tea powder

Cara2 membuatnya:



1. Sediakan loyang chiffon bersaiz 24cm, jangan griskan. Panaskan oven pada suhu 160C.

2. Pukul putih telur dari bahan A hingga berbuih, masukkan gula kaster sedikit demi sedikit, pukul hingga bertanduk. Kemudian masukkan tepung jagung & pukul sebati.

3. Satukan bahan2 B, gaul sebati.

4. Ambil 1/2 daripada adunan putih telur tadi, kaup balikkan kedalam aduanan bahan B (langkah 3). Kemudian, masukkan lagi baki adunan putih telur & kaup balikkan hingga sebati.

5. Dalam mangkuk kecil, satukan bahan C hingga menjadi pes berwarna hijau.

6. Ambil 120g daripada adunan (langkah 4), satukan dengan pes tadi, gaul sebati.

7. Kemudian, masukkan campauran pes tadi (langkah 6) kedalam adunan (langkah 4), gaul sedikit untuk membuat bentuk marble.

8. Tuang kedalam loyang chiffon, bakar selama 40 -60 minit atau hingga kek masak pada suhu 160C. Bila kek masak terbalikkan atas wire & sejukkan sepenuhnya.

9. Pukul bahan D hingga pekat & bertanduk. Keluarkan kek dari loyang, sapukan kemas dengan fresh cream.

10. Kemudian, satukan bahan E, tabur atas kek tadi. Simpan kek dalam peti sejuk.



Selamat mencuba...




6 comments:

Rohah said...

alahai..rasa lembut je tgk kek ni..napelah akak tak serajin Evelynutk buat kek..huhu

Liza said...

mmg nmpk lembut n gebu kek tu, pandai Evelyn deko kek...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi Evelyn... suka your blogs macam2 masakan ada semuanya best! i like.. dah folow sini..:) Happy Father's Day..:)

Qasey Honey said...

rajinnye dia...nmpk sedap kek tu...deco pon cantik n kemas

Amie said...

Tentu hubby dia tambah sayang.... pandai buat kek merupakan satu bunos untuk hidangan keluarga ye Evelyn, mmmm kak Amie masih belajar lagi belum berani nak buat kek secantik yang Evelyn hasilkan... happy father's day buat hubby Evelyn...

Evelyn Gemina said...

Salam semua akak2 blogger yang dihormati, tq sebab sudi singgah dapur saya & tinggalkan komen, sorry sbb tak dpt jalan2 pergi dapur akak2 semua, nnt saya akan kunjung balas ya, happy father's day semua : )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...