16 May 2012

SOTO AYAM


Selamat malam semua, hari ni saya teringin makan soto ayam pulak, dah lama tak makan, so pagi2 lagi lepas hantar my second daughter, saya terus pergi pasar beli bahan2nya. Awal2 pagi dah bising2 didapur sediakan itu ini, hehe...maklumlah memang banyak persediaan untuk buat soto ayam ni, nak buat supnya, buat bergedilnya, kicapnya & macam2 lagi...




Selalunya menu soto ayam ni saya sediakan pada hari raya & hari2 tertentu saja. Nak masak pada hari2 biasa boleh juga tapi ikut keadaan & tahap kerajinanlah kan, hehe...yalah kerjanya memang banyak, kalau dah teringin sangat barulah saya akan masak : ) Kalau dulu masa saya kecik2, tiba saja hari raya, pasti menu ni yang paling selalu saya jumpa, memang dah common sangat, saya belajar masak ni pun daripada auntie saya sebab kalau dulu bila tiba hari raya, pasti auntie saya akan suruh saya & kakak bantu siapkan juadah ni untuk tetamu, sedikit sebanyak memang berguna jugalah sebab dapat belajar resepi ni, sampai sekarang tak boleh lupa : )




Kalau ikut selera saya, saya memang suka hidangkan soto ayam ni dengan kicap special yang saya belajar dari nenak saya, memang sesuai sangat, hehe.. untuk resepi kicap limau berlada boleh klik sini : ) Tapi itu terpulang kepada citarasa masing2, kalau suka resepi kicap berlada sendiri boleh saja, no problem... Oklah jom kita tengok bahan2 yang diperlukan...




Soto ayam

Bahan2 sup:
1 kg tulang ayam / kaki ayam
1 dada ayam - belah dua
1 paket sup bunjut adabi
4 biji buah keras - ditumbuk halus
3 batang serai - dititik
1 inci halia - ditumbuk
3 ulas bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
2 liter air

Cara penyediaan:
1. Tumiskan semua bahan yang ditumbuk sampai naik bau.
2. Masukkan air, tulang/kaki ayam, dada ayam, serai & sup bunjut. Rebus sampai ayam lembut.

Bahan2 bergedil:
4 -5 biji ubi kentang
Sedikit isi ayam dicincang
Sedikit bawang goreng
Sedikit daun sup
Sedikit daun bawang
Garam & serbuk perasa secukupnya
1 biji telur (dipukul) - untuk dicelup

Cara2 penyediaan:
1. Rebus ubi kentang hingga lembut & lecekkan.
2. Campurkan semua bahan2 bergedil yang lain & bentukkan leper atau bulat2kan.
3. Celupkan dalam telur & goreng dalam minyak yang sedikit hingga keperang-perangan.

Bahan2 inti yang lain:
5 biji telur - direbus & dibelah empat
Dada ayam yang direbus - carik2kan
5 paket lontong segera direbus, belah empat
Bawang goreng
Daun bawang & daun sup - dihiris tipis
1 bungkus mee hoon - dilembutkan & tos airnya
Kicap limau berlada - resepi klik sini


Selamat mencuba...








4 comments:

Qasey Honey said...

rajinnya dia buat soto ayam tu...siap ade begedil lagi...sedapnya..

Evelyn Gemina said...

Hehe mmg tak lengkap soto kalau takda bergedil ni kak QH : )

Si Matatajam said...

M nak try wat bergedil la... Simple je tgk resepi tu. Hope menjadi la. Tlg remove word verifiy bleh tak. Senang skit nk komen.

Evelyn Gemina said...

Silakan mencuba kak M, yalah saya pun tak suka dgn verify2 ni, ermmm nnt saya cuba remove...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...