26 Apr 2012

PANDAN POPPY SEED SPONGE CAKE


Hello everyone, buat apa tu??? hari ni saya nak share pulak resepi pandan poppy seed sponge cake yang dah tertangguh dalam beberapa hari ni, very the busy lah dua tiga hari ni, sibuk buat kek untuk order kawan2, anyway thanks a lottt frenn!!! : ) Kalau cara saya menikmati sponge cake ni memang confirm kena celup dengan teh panas baru ada ummpphh!!! Buat minum petang sambil lepak2 tengok tv atau duduk di luar rumah sambil cuci2 mata tengok bunga-bunga yang tumbuh mekar, pasti menenangkan jiwa & raga : )




Saya memang suka sangat dengan sponge cake ni sebab rasanya yang lembut & very delicate, ada rasa rangup2 poppy seed sikit bila di gigit,  walaupun rupanya tak cantik sangat, sponge cake saya agak berlubang sedikit sebab ada udara dalam adunan kek, terlupa nak hentakkan loyang sebelum di bakar. Apa2 pun rasanya yang penting kan???hehe...Sebenarnya kawan2 semua, tak kisah apa pun jenis oven yang di guna, kena faham betul2 cara oven tu berfungsi, oven saya jenis yang ada auto fan, tak boleh adjust & no termometer, so kena adjust to the right tempreture supaya sponge cake tak retak bahagian atas bila di masak. Supaya bahagian atas kek tak hangus pula, kena cover dengan aluminium foil atau aluminium pie pan after 1/2 jam membakar kek, hmmm tapi ada risikonya, kena buat dengan cepat supaya tempreture dalam oven tak drops or cake akan bantat nanti. So memang memerlukan banyak teknik & ikut kesesuaian oven masing2.




Untuk resepi cake ni saya gunakan resepi basic pandan sponge cake & tambahkan poppy seed ke dalam adunan. Sebenarnya ada banyak pilihan resepi untuk buat pandan sponge cake ni, ada yang guna lebih putih telur, guna 100% keseluruhan telur, tak payah letak minyak jagung, guna pure pandan juice, vanilla essence & macam2 lagi. Tapi untuk resepi pandan poppy seed kali ni, saya cuba pulak resepi pandan sponge cake yang guna whole eggs, maksudnya 6 biji kuning telur + 6 biji putih telur. Guna telur bersaiz gred A, berat standard 60g untuk hasil yang memuaskan & kek yang tinggi. Kalau menggunakan tepung naik sendiri, bolehlah skipkan baking powder, terlalu banyak baking powder dalam adunan pun boleh menyebabkan atas kek retak, terlalu cepat naik & kering. Untuk bab penggunaan gula pula, sebaik-baiknya guna gula caster atau aising sugar, sebab sukatan gula sangat penting untuk menstabilkan struktur kek, sukatan standard gula ialah 100g atau bersamaan dengan 23 tbsp. Lain orang lain pulak hasilnya, ikut keadaan & bahan2 yang di gunakan, so kalau nak hasil yang memuaskan, remember stick to the recepi : ) 




Sesetengah orang tak suka sangat dengan kek yang ada poppy seed ni tapi saya memang suka, sebagai penyeri & seni dalam membaking kek atau kuih muih. Harganya pun tak mahal & mudah untuk di dapati, kalau tak suka boleh abaikan, gantikan dengan bahan2 lain seperti kekacang, kismis, buah-buahan yang telah di keringkan & chocolate chip. Ikut citarasa masing2 : ) Saiz chiffon layer yang saya gunakan untuk resepi ni ialah 23 cm. Well, kepada sesiapa yang berminat nak cuba kek ni, jangan lupa ikut tips2 di atas tu ya. Oklah jom kita tengok bahan2nya pula....




Pandan poppy seed sponge cake

Bahan2:
A
6 biji kuning telur
45g gula caster
170g santan pekat
120g superfine flour
3/4 tsp baking powder
1/8 tsp garam
1 tbsp poppy seed
1 tbsp pandan juice
1 tsp vanilla essence
1 tsp pandan essence

B
6 biji putih telur
135g gula caster
1/2 tsp cream of tartar

Cara2:
1. Panaskan oven pada suhu 170 C. Sediakan chiffon layer bersaiz 23cm.

2. Satukan bahan2 A & gaul hingga sebati hingga tiada ketulan pada adunan. Ketepikan.

3. Pukul putih telur dalam bahan B hingga berbuih, masukkan cream of tartar, pukul lagi sebentar. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit gula & pukul putih telur hingga pekat & bertanduk tapi masih boleh di tuang (jangan terlebih pukul).

4. Tuangkan 1/2 adunan bahan A kedalam putih telur tadi, kaup balikkan. Masukan lagi lebihan adunan A & kaup balikkan hingga sebati.

5. Tuangkan adunan kedalam loyang yang di sediakan & ratakan permukaan. Bakar pada suhu 170 C selama 45 min.

6. Bila kek masak, terbalikkan atas wire rack & sejukkan sepenuhnya baru keluarkan dari acuan.


Selamat mencuba....




2 comments:

ana said...

Hi,kt mna u beli poppy seeds ni? Ty :-)

Evelyn Gemina said...

Poppy seed ble beli di kedai yang jual bahan2 bakery k...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...