30 Mar 2012

TERUNG GORENG TELUR


Selamat malam semua, masak apa untuk dinner hari ni???hari ni untuk dinner saya masak menu terung goreng telur ni pulak. Salah satu menu dari zaman kanak2 saya, my mother memang selalu masak terung goreng telur ni masa saya kecik2 dulu, maklumlah budak2 tak suka makan sayur lebih2 lagi terung, so kena la masak cara ni...even my kids pun memang tak pandai makan terung tapi kalau saya masak cara ni drg pasti akan makan sampai habis, bahagian tepi yang crispy confirm di habiskan dulu,hehe...







Resepi ni memang sangat simple untuk di sediakan, nanti tengok bahan2 & cara2 baru tahu...walaupun simple tapi memang cukup sedap...ada dua cara untuk menyediakannya, sama ada nak rebus terung tu ataupun bakar, saya biasa rebuskan saja, mudah & cepat tapi kalau suka yang ada rasa ala2 di bakar boleh panggangkan sekejap atas dapur gas tu & kupaskan kulit....tapi nak bagitau sesuatu, kalau buat cara tu pasti akan ada banyak kerja nanti sebab tangan boleh jadi hitam kupas kulit terung yang di bakar tu,hehe...tapi takpa selagi boleh buat dengan cara yang bersih : ) Oklah jom tengok resepinya...



Terung goreng telur

Bahan2:
6 biji terung
3 biji telur
Garam & serbuk perasa secukupnya

Cara2:
1. Rebuskan terung hingga lembut & bertukar warna coklat.



2. Toskan & kupas kulitnya. Letak dalam piring & lenyekkan sedikit seperti dalam gambar.



3. Pecahkan telur dalam pinggan sederhana besar, masukkan garam & serbuk perasa. Pukul guna garfu.



4. Ambil terung & celupkan dalam telur pada kedua-dua bahagian seperti dalam gambar. Buat hingga habis.



5. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Masukkan terung & goreng hingga keperang-perangan & terbalikkan (jangan goreng terlalu banyak dalam satu masa). Angkat & hidangkan panas2.





Selamat mencuba...






Terung goreng telur

2 comments:

Anonymous said...

Ya itu dia....masakn kegemaran kami seisi kluarga...nyum2..sue kl.

Zuhri Abdul said...

Terima Kasih sudi kongsi resipi ini yang mudah tapi enak!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...