30 Mar 2012

KICAP LIMAU BERLADA


Good afternoon everyone....semalam dah share resepi dinner, hari ni nak sambung pulak dengan resepi kicap limau berlada ni...sungguh sedap & sesuai untuk cecahan ikan goreng, ikan bakar, ayam goreng & sebagainya...pasti membangkit selera jika makan kicap ni bersama ikan goreng & nasi panas, kicap ni boleh menghilangkan bau hanyir ikan atau ayam sebab ada menggunakan limau & bawang putih dalam campurannya, lada tu pula untuk menambah sedapkan lagi rasanya, memang nikmat makan ni : )







Asal usul resepi saya tak pasti sangat sebab my grandma yang ajar saya buat kicap limau berlada ni, my grandma tu memang pakar masak lauk pauk...kalau bab2 masakan macam ni, dialah ratunya,hehe....sebenarnya kicap ni digunakan khas bersama soto ayam, memang match sangat rasanya, di perah pulak sup soto tu dengan limau...Marbeles!!!terliur pulak sdh ni,hehe....Saya buat kicap ni guna lesung batu tapi kalau nak guna blender pun boleh jgk, ikut keselesaan & cara masing2...kalau nak buat sikit saja, kurangkan sukatan jadi separuh k. Kicap ni tahan hingga sebulan jika di simpan dalam peti sejuk dalam bekas yang di tutup rapat...Ok lah kawan2, akak2 semua, jom kita tengok bahan2 yang diperlukan & proses pembikinannya : )



Kicap limau berlada

Bahan2:
8 biji limau nipis
10 - 15 biji cili padi
5 ulas bawang putih
1 tsp garam
4 tbsp gula
1 tsp cuka
10 tbsp kicap pekat manis
1/2 gelas air

Cara2:
1. Potong dua setiap limau & perahkan ke dalam mangkuk (saring).

.
2. Dalam lesung batu, masukkan bawang putih, cili padi & garam. Tumbuk sampai hancur.




3. Masukkan campuran yang telah di tumbuk ke dlm mangkuk (saya guna measuring cup supaya mudah utk menuang kemudian).


4. Masukkan gula, kicap, cuka, air & perahan air limau tadi. Gaul rata.




5. Tuang kicap ke dalam botol kicap, botol kaca atau dalam bekas yang bertutup. Simpan dalam peti sejuk hingga hendak di gunakan.



Selamat mencuba : )







Kicap limau berlada



1 comment:

Watie Fatin ~ Din said...

kluar2 liur ku ne meliat, len~... huhuhu.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...