29 Feb 2012

TELUR DADAR KACANG BUNCIS


Hello everyone, already have your dinner??? Saya dah kenyang makan telur dadar kacang buncis ni tadi : ) Resepi ni hasil ciptaan my mother, bahan2nya simple sangat tapi memang sedap!!! Masa kecik2 dulu selalu makan menu ni, sdh terbiasa sampai  la sekarang, anak2 saya pun suka makan, kalau masak resepi ni confirm pinggan terus licin, bagus juga la sebab bukan senang nak suruh anak2 saya makan sayur : ) Ok jom tengok senarai bahan2nya....





Telur dadar kacang buncis......





Telur dadar kacang buncis

Bahan2:
500g kacang buncis
4 biji telur
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Garam & serbuk perasa secukupnya

Cara2:
1. Cuci bersih kacang buncis & potong tipis2.


2. Kupas bawang & cincang halus.


3. Pecahkan telur dalam mangkuk, tambahkan garam & serbuk perasa. Kacau sebati guna garfu.



4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang yang di cincang sampai naik bau.


5. Masukkan kacang buncis yang di potong tipis. Kacau & goreng hingga agak lembut sedikit.


6. Tuang rata telur yang telah di pukul atas kacang buncis. Biarkan sebentar & terbalikkan. Goreng hingga warnanya keperang-perangan. Matikan api & angkat. Hidangkan.



ready to serve......




Telur dadar kacang buncis.......






2 comments:

Watie Fatin ~ Din said...

Fuhhh..sedap ne.... Yg masakan simple2 tu yg aq suka.... Thanks, mama ary for the recipe.... Hehehehee..... :)

Evelyn Gemina said...

Hah yang ini ko pun ble masak sendiri di rumah watie..: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...